Äppelcidervinäger: Fördelar, recept och bantning

Äppelcidervinäger

Utspädd rå äppelcidervinäger är en dryck med många potentiella hälsofördelar och har länge använts för att behandla en rad hälsoproblem.

Nedan finner du en lista med 10 punkter om varför du borde dricka äppelcidervinäger dagligen för att få mer energi, en friskare kropp och en generellt förbättrad hälsa.

1. Bättre matsmältning

Genom att tillsätta äppelcidervinäger till ett glas vatten kan du naturligt och enkelt förbättra din matsmältning. 15 minuter innan du äter en måltid kan du dricka ett stort glas vatten med en matsked äppelcidervinäger för att börja stimulera matsmältningen vilket gör maten lättare att bryta ner.

Det är viktigt att använda rå, opastöriserad äppelcidervinäger i vattnet. Men dom nedanstående punkter innehåller också en rad viktiga punkter att ha i åtanke.

I rå äppelcidervinäger inträffar naturliga pektiner och proteiner vid fermentering. Filtreras och pastöriseras vinägern så kommer en majoritet av dom nyttiga enzymerna och andra näringsegenskaper som finns i rå äppelcidervinäger som har en positiv effekt på matsmältningen att försvinna.

När du dricker vanlig äppelcidervinäger regelbundet, helst före varje huvudmåltid, kommer din matsmältning att förbättras och du kommer naturligtvis att börja assimilera mer från din mat. Detta kan också hjälpa till med viktminskning. Mer om detta nedan.

2. Stärker ditt immunförsvar

Din tarmflora är en stor del av kroppens immunförsvar. Detta eftersom tillväxt förhållandena för vänliga bakterier med äppelcidervinäger förbättrar immunsystemet generellt.

Äppel syran i ättikan är också en stark antiviral, vilket kanske är en av anledningarna till att folk oftast säger att de har färre förkylningar när dom dricker vatten med äppelcidervinäger dagligen.

Dessutom hävdas det att rå och ofiltrerad äppelcidervinäger kan ge fördelar för ditt lymfatiska system genom att hjälpa till att rengöra lymfkörtlarna och bryta ner slem i kroppen. Med tiden kan detta lindra sinus belastning, minska förkylning och lindra allergier.

3. Reglerar blodsockret och hjälper till mot diabetes

Äppelcidervinäger är även fullspäckad av en syra som verkar för att minska nedbrytning av enkla kolhydrater. Därmed kan det hjälpa till med att reglera blodsockernivåerna från så kallade korta höjder och längre nedgångar som en diet med höga halter av kolhydrater kan orsaka.

Den anti glykemiska effekten av äppelcidervinäger har bevisats i flera studier, inklusive en som drog slutsatsen att vinäger kan förbättra postprandial insulin och känslighet hos insulinresistenta individer. Därför kan ättika ha fysiologiska effekter som akarbos eller metformin (antidiabetika).

Ytterligare undersökning för att undersöka effekten av ättika som behandling av diabetes är på gång.

4. Högt blodtryck

Vissa djurförsök har visat att äppelcidervinäger kan sänka högt blodtryck och det finns även flera vittnesmål på online forum som indikerar detsamma.

Det är möjligt att äppelcidervinäger ökar produktionen av kväveoxid som hjälper till att slappna av blodkärlen, eller så är det så att det kan ha en positiv effekt på hjärt- och kärlsystemet som över tiden resulterar i att naturligt sänka högt blodtryck.

5. Fungerar som detox

Äppelcidervinäger är en viktig ingrediens för detox av goda skäl. Bortsett från alla andra fördelar det kan ha för att rena kroppen som redan har nämnts, är det troligt att ofiltrerat och utspätt rå äppelcidervinäger förmodligen avgiftar och renar levern.

En matsked äppelcidervinäger blandad med ett stort glas vatten före varje måltid rekommenderas därför som en effektiv dos för daglig detox av kroppen. Vissa metoder för detox använder större doser, men det är bäst att höja dosen med tiden.

6. Viktminskning

Genom studier har det visat sig att ättiksyran i äppelcidervinäger undertrycker ackumulationen av kroppsfett och lever lipider. Pektin halten kan också bidra till att minska kroppens förmåga att absorbera fett i viss utsträckning.

När du dricker ett glas vatten blandat med en matsked äppelcidervinäger kommer du, förutom att förbättra matsmältningen, vanligtvis även minska din hunger vilket naturligtvis kommer att vara till nytta för viktminskning. Det tåls att upprepas igen att en matsked äppelcidervinäger i ett stort glas vatten är den rekommenderade dosen.

Rå äppelcidervinäger kan vara en bra hjälp på vägen till viktminskning, men det kommer att verka ännu bättre som en del av en större plan för att minska kroppsfett. Det har visat sig att det mest effektiva första steget är att minska korn baserade kolhydrater och äta mer, inte mindre, av rätt sorts mat.

7. Dålig andedräkt

Naturliga syror i äkta äppelcidervinäger (som äppelsyra och ättika) kan minska bakterierna i munnen som orsakar dålig andedräkt.

Genom att använda äppelcidervinäger som behandling för halitos bör du göra blandningen lite starkare än vanligtvis. Blanda en matsked med en tredjedels kopp vatten och gurgla blandningen runt munnen i ca. 20 sekunder innan du spottar ut det.

8. Bättre hud

Om du regelbundet dricker vatten blandat med äppelcidervinäger kan det ha mycket fördelaktiga effekter på huden från insidan.

Äppelcidervinäger balanserar nämligen hudens pH värde och har länge rekommenderats på grund av sin fördelaktiga effekt det har på huden. Det kan också hjälpa till att behandla akne, speciellt när de används regelbundet både internt och externt.

9. Tar bort kramp i benen och musklerna

Genom att inta drycker som innehåller äppelcidervinäger kan man öka dom låga kaliumnivåerna i kroppen, vilket är misstänkt att leda till natt kramper och Restless Leg Syndrome (RLS).

Många rapporter på hälsoforum om dom positiva resultaten dom uppnått genom att regelbundet dricka äppelcidervinäger med vatten strax före dom går till säng för att förhindra benkramper och minska RLS.

10. Bättre uthållighet och energi

Förbättrad uthållighet och energi är svårt att mäta subjektivt, men rå opastöriserad äppelcidervinäger har länge betraktats som en allmän hälsodryck. Bättre uthållighet och mer energi har ofta rapporterats i samband med konsumtion av äppelcidervinäger.

Detta kan vara en kombination av alla andra hälsofördelar med äppelcidervinäger som redan är listade. Eller det kan bero på den kraftiga alkaliserings effekten som den har på din kropp när du dricker det dagligen.

Bortsett från att det är surt och syrligt utanför kroppen, är äppelcidervinäger som citronvatten på insidan av kroppen och en framstående alkalisk dryck som minskar acidos i kroppen och har rapporterats som ett bra verktyg för att bli av med en rad olika hälsotillstånd och sjukdomar.

Hur man inkluderar äppelcidervinäger i sin vardag?

Äppelcidervinäger kan användas enkelt i vardagen genom att blandas med vatten

Forskningen om äppelcidervinäger har kommit fram till att det är ett bra komplement till dina kostvanor. Det finns inga biverkningar och det är lätt att lägga till det på såser, till soppor och använda det i salladsdressingar. Vissa föredrar att ta det som det är, men de flesta späder ut det med vatten.

För att välja en äppelcidervinäger av hög kvalitet, är det viktigt att den både är ekologiskt och ofiltrerad för att ge dig det bästa resultatet. Detta eftersom dessa innehåller ytterligare hälsosamma bakterier, enzymer och proteiner som tros vara särskilt bra för hälsan.

Merparten av forskningen på äppelcidervinäger har varit på en daglig dos mellan 15 och 30 ml. På grund av syrehalten rekommenderas doser inte över denna nivå eftersom det kan ha negativa effekter.

Hur bör man dricka äppelcidervinäger? + recept

Man bör dricka äppelcidervinäger dagligen för att få bästa möjliga resultat, helst borde det ske ca. 15 minuter före varje måltid.

I början bör du starta med en matsked äppelcidervinäger blandat i ett stort glas vatten och sedan långsamt öka dosen med en tesked i taget under flera veckor tills du nått två eller tre matskedar.

Ja, det smakar ganska surt, men det är bra. Det är viktigt också att träna dina smaklökar att inte förvänta sig att allt smakar sött.

Om du i början absolut inte kan hantera smaken, försöka blanda det med en droppe Natur Stevia Sötningsmedel. Men att tillsätta socker eller honung för att göra det sötare rekommenderas inte.

Kan äppelcidervinäger bota sjukdomar?

Äppelcidervinäger har några viktiga hälsofördelar som en antioxidant, en antibakteriell och anti svamp behandling. Det kan hjälpa till att sänka blodsockret och minska risken för diabetes, hjärtsjukdom och stroke. Det är också en naturlig kemisk produkt.

Samtidigt kan det hjälpa till som en del av ett viktminskningsprogram. Det kan också ha många andra hälsofördelar och användningsområden som ännu inte har vetenskapligt bevisats. Vad det inte har är en effekt som indikerar "en storlek passar alla" eller som en mirakel bot för allt.

Kan äppelcidervinäger få dig till din idealvikt om det är den enda förändringen du gör i din rutin? Kommer det helt minska risken för diabetes, hjärtsjukdomar och stroke om du fortsätter att äta onyttig mat, röka och inte tränar?

Svaret är tyvärr nej.

En förnuftig, hälsosam diet och regelbunden motion kommer sannolikt att vara mer effektiv för att minska hälsoriskerna än att helt enkelt lägga till äppelcidervinäger i din nuvarande diet. Men med sina rapporterade hälsofördelar, verkar äppelcidervinäger som en extra bonus som hjälper dig att uppnå önskvärda resultat.