Betakaroten Bäst i Test 2018 - Blir man brunare?

två kvinnor sola på stranden

Betakaroten är ett naturligt pigment som ger färg till en rad mängd frukt och grönsaker. När det intas som ett kosttillskott, vilket oftast är i tablettform, omvandlar kroppen det till A-Vitamin som hjälper till att stimulera en bättre tillväxt av hudceller, samt hjälper till att bygga kollagen och bidra till att upprätthålla hudens elasticitet. Om det intas i höga doser som ett betakaroten tillskott kan det även ge huden en orange eller gyllenbrun färg vilket gör att man ser solbrun ut. Många nordbor använder därför betakaroten tillskott för att hålla sig brun genom hela vintern.

Blir man brun med hjälp av betakaroten?

"Supermat för huden" som morötter, tomater, sötpotatisar och meloner har alla gemensamt att dom innehåller en stor mängd antioxidanter av sorten karoten. När man äter en stor mängd av dessa livsmedel får hudens färg en naturlig uppvärmning och större glöd. Andra grönsaker som spenat och kål innehåller också betakaroten och kan därför också påverka hudens pigmentering. Problemet är dock att man måste äta väldigt mycket av dessa livsmedel för att det ska ge någon effekt på ens hudfärg. Därför väljer många svenskar att utnyttja betakaroten tillskott i vardagen, eftersom det ger kroppen en brun färg som varar längre.

 

Vad är Betakaroten?

Betakaroten är ett pigment som finns i plantor som ger frukter och grönsaker deras gula eller orangea färg. I kroppen blir det omvandlat till A-Vitamin och spelar en viktig roll i att upprätthålla synen, huden och hjärnfunktionerna.

Det finns mycket bevis som tyder på att äta mat som innehåller stora mängder betakaroten är både bra för din hälsa och att hjälpa till att förebygga allvarliga sjukdomar.

Det har under dom senaste åren genomförts en mängd med studier som pekar på dom fördelaktiga effekterna betakaroten har på människor. Betakaroten kommer från A-Vitamin och återfinns i stora mängder hos morötter.

 

Blir du brun av Goodforme?

Betakaroten pigmentet är vad som ger färg till orangea och gula frukter och grönsaker som till exempel morötter. Människor kan också dra nytta av dessa egenskaper och betakaroten har därför blivit ett allt vanligare "soltillskott". När folk pratar om att få en brunare färg utan att använda solarium eller brun utan sol så är det dom flesta som talar om betakaroten. Betakaroten ger huden en varm och solbrun färg på ett helt naturlig sätt. Istället för att utsätta huden för farlig strålning från solarier eller smörja den med brun utan solkräm, är det möjligt att ta ett kosttillskott dagligen som ger huden en vackert brun nyans. Detta är revolutionerande för många, särskilt eftersom risken för solarium bruk har blivit allt mer känt under dom senaste åren.

Goodforme är vårt rekommenderade sol kosttillskott som innehåller höga nivåer av betakaroten. Det innehåller också många andra viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller det fettsyror från kokosolja, gelatin och mikroalger som alla är fördelaktiga ämnen som kroppen behöver. Goodforme kan användas året om.

Förutom att motverka solbränd hud, fungerar Goodforme betakaroten också som ett solskydd på insidan av kroppen. Kom dock ihåg att om du ska tillbringa en längre tid i solen bör du alltid komplettera med solskyddskräm. Även om Goodforme ger huden ett ökad skydd, är det alltid lätt att bränna sig när solens strålar är som starkast och då är det bara solskyddskräm som kan ge dig ett fullständig skydd. Därför bör du alltid smörja dig ofta och använd en kräm med hög solskyddsfaktor.

Andra näringsämnen som också bidrar till en bättre brun färg:

Astaxantin

Hyllat som en av de kraftigaste antioxidanterna som någonsin upptäckts är Astaxanthin ibland kallat "Kungen av karotenoider" och är upp till 100 gånger mer potent som en antioxidant. Även om det främst används för att bidra till en naturlig solbränna, så är dom sekundära hälsofördelarna omfattande. Astaxantin har visat sig bidra till att minska smärta samt inflammation och förbättrar huden genom att bidra till fukt, jämnhet, elasticitet och minskning av fina linjer.

Lutein och Zeaxanthin

Lutein och dess syster komposition zeaxanthin har primärt används som ett naturligt färgämne på grund av dess orangea färgkomposition. Det anses ha förmågan att blockera blå ljus skada och bekämpa fria syreradikaler vilket över tid kan orsaka sjukdomen makuladegeneration. Ett ökat intag av lutein och zeaxanthin har också visat sig minska risken för att utveckla grå starr. En annan studie har också visat att lutein och zeaxantin ökar den kortikala bearbetningen och effektiviteten hos människor.

Lykopen

Lykopen är en organisk molekyl som uppstår naturligt och ger en röd färg till frukter och grönsaker och återfinns i bland annat vattenmeloner, rosa grapefrukt, aprikoser och rosa guava, samt är särskilt stor i tomater. Som en antioxidant har lykopen visat sig vara den mest effektiva av alla karotenoider att bekämpa singlettsyre, vilket är en starkt reaktiv och kortlivad molekyl som kan orsaka omfattande cellskador. En annan studie har också visat att ett dagligt intag av lykopen kan bidra till att reparera hudvävnad.

E-Vitamin

E-vitamin är välkänt för sina goda hälsofördelar. Vi har tillsatt naturligt E-vitamin till våra tabletter på grund av dess antioxidanta och hudskyddande effekt. Vitaminet är också bra eftersom det bidrar till att balansera kolesterol, minskar inflammation, reparerar skadad hud, gör håret tjockare och balanserar hormoner.

Solrosolja

Karotenoider och E-Vitamin är båda fettlösliga, vilket betyder att det absorberas bäst i samband med en liten mängd olja.

Till skillnad från många andra kosttillskott som kommer i torr pulverform, har vi tillsatt våra aktiva ingredienser i en hälsosam bas med solrosolja för att maximera absorberings processen. Våra tabletter blir sedan hermetiserade vilket ger ett aktivt skydd mot oxidering.

Varför är betakaroten bra i samband med solning?

Förutom att det ger huden en sundare färg, skyddar betakaroten även dig mot solen. Om du har tillräckligt med betakaroten i kroppen blir du inte lika lätt solbränd och det är därför ett mycket bra tillskott att ta innan du åker på semester. Önskar du att uppnå en solskyddsmedels effekt bör du dagligen inta mycket beta laktos i minst tio veckor innan avresa. Det är dock viktigt att man inte använder det som en ersättning för solskyddskräm och man bör alltid  använda solskydd som ett supplement när man vistas i solen. Kom ihåg att det är som nyttigast att vistas i solen i små doser och hälsoskadligt att bränna sig. Bränner du dig så ökas risken för hudcancer och att huden åldras i förtid.

Betakaroten kan därför inte ersätta solskyddskräm, även om det ger en liknande effekt. Men när det lagras under huden kan det fungera på samma sätt som pigmenten i huden, eller så kan betakaroten och A-Vitamin stimulera pigmenten i huden. Andra tror att det kan vara den höga nivån av A-Vitamin som ger effekten.

 

Hur påverkas huden av betakaroten?

Om du äter mycket morötter lagras extra betakaroten i din fettvävnad under huden. Detta gör även så att huden får en annan nyans. Denna nyans skiljer sig från det som uppnås från vanlig solning. Detta resultat kommer från en studie av en grupp forskare ledd av David Ian Perrett. Han har forskat huruvida ett högt intag av karoten kan indikera om du är frisk och hälsosam med hjälp av hudfärgen som en indikator. Att ha en god hälsa är bra och hjälper dig till exempel med att ta bättre hand om dina barn och bidrar även till att motverka infektioner och ger dig en större chans att överleva dödliga sjukdomar. Detta kan därför leda till att personer med högre karoten intag betraktas som mer attraktiva när det kommer till att välja potentiella partners att skaffa barn med. För att undersöka detta visade Perrett och hans kollegor en mängd ansikten till olika deltagare i studien. Enkelt förklarat så fick deltagarna se bleka ansikten, bruna ansikten och ansikten med karoten färg. Försökspersonerna var eniga: dom som såg mest fräscha och attraktiva ut var ansiktena med karoten färg.

Tanken bakom detta handlar även om fysisk aktivitet. Att vara fysiskt aktiv ökar blodcirkulationen och gör att huden uppfattas som frisk och sund. Det är därför vetenskapligt bevisat att det är bättre för dig att träna och äta hälsosamt!

 

Hur länge varar solbränna?

Vår hud förlorar miljontals döda hudceller på en daglig basis. Därför försvinner inte bara vanlig solbränna, utan även "sollös" eller falsk solbränna över tid. Du måste därför alltid åter applicera dessa produkter på din hud efter ungefär tre till fem dagar om du önskar att behålla din solbränna. Hur länge en solbränna varar och hur intensiv solbrännan färg är beror på en rad olika faktorer.

Vår hud består av olika kemiska kompositioner som hormoner, oljor och aminosyror. Eftersom alla människor har dessa kemiska kompositioner i olika mängder, reagerar huden individuellt på dessa produkter. Detta gör det möjligt för oss att få olika färger av samma produkt, på samma sätt som samma parfym luktar olika på olika kroppar.

Färgens intensitet beror också på koncentrationen av DHA i din produkt. Till exempel om du får en spraytan på en skönhetssalong så varar det längre än om du gör den hemma eftersom produkter som säljs för hemmabruk innehåller mindre DHA-koncentrationer jämfört med professionella produkter.

Varaktigheten av solbränna beror också på hudens naturliga avskalnings process.

Om du följer en bra hudvårdsrutin före och efter behandlingen, kommer det att hjälpa dig att hålla på din solbränna längre.

 

Olika former av betakaroten

Förutom i mat finns betakaroten även tillgänglig som kosttillskott i form av kapslar och tabletter. Det är svårt, om inte omöjligt, att överdosera betakaroten så därför kan alla dra nytta av detta tillskott. Betakaroten som tillskott bör tas dagligen för att bibehålla ett jämnt flöde i kroppen. Tabletter och kapslar är lättillgängliga och innehåller vanligtvis 50 mg per tablett. Forskning och studier visar att ungefär 30-70 mg/dag räknas ett normalt intag för en vuxen. 1 - 3 tabletter eller kapslar/dag rekommenderas därför när det intas som tillskott. Många väljer att ta en högre dos på sommaren när kroppen utsätts för mer och starkare sol än under vinterhalvåret. Betakaroten kan därför hjälpa huden att skydda sig från farliga UV-strålar.

Eftersom betakaroten är fettlöslig, rekommenderas det att ta tabletterna eller kapslarna i samband med en måltid. Om du glömmer bort eller inte kan ta dom av någon anledning i samband med en måltid kan du även svälja dem tillsammans med lite olivolja, nötter eller andra fetter. Fettet hjälper nämligen till att betakaroten absorberas av kroppen snabbare och ger också en bättre effekt.

 

Hur betakaroten bidrar till en brunare hudfärg

1. Få en gyllenbrun färg utan att vistas i solen

På grund av dess innehåll av naturliga och blandade karotenoider kan betakaroten ge en hälsosammare hudfärg även om du vistas mycket inomhus eller intar tillskottet på vintern. Betakaroten är därför perfekt om du vill undvika ett blekt och tröttsamt utseende. En studie har till och med visat att den färgen kan upplevas som mer attraktiv än en traditionell solbrun färg.

2. Förbättrar en befintlig solbränna

Förutom att ge "solfri" brun färg finns det många som använder betakaroten tillskott under sommaren, på semestern eller till och med i samband med solariesolning för att få en extra guldbrons glöd till deras solbränna.

3. Förlänger en befintlig och naturlig brun färg.

Människor går ofta långt för den perfekta solbrännan bara för att se den försvinna efter några dagar. Därför har det blivit väldigt populärt att använda Lectinect vilket hjälper huden att bevara sin färg lite längre.

4. Skyddar huden mot skador från fria radikaler.

"Fria radikaler" är de molekyler som länge har ansetts vara en av huvudaktörerna i åldrandet eftersom de orsakar oxidativ skada på våra celler. Detta är särskilt intressant för dom som solar mycket eftersom solen kan öka sådan exponering.

5. Håll dig frisk medan du får en naturlig solbränna.

Betakaroten innehåller karotenoider som oftast är en del av en hälsosam kost. Betakaroten har kopplats till en rad hälsofördelar inom områden som ögons hälsa, förbättrat immunförsvar och mycket mer.

 

5 hälsofördelar med betakaroten

1. Innehåller mycket antioxidanter

Betakaroten innehåller mycket antioxidanter och har en god förmåga att förebygga sjukdomar. De skyddar kroppen mot skadliga radikaler, vilket är den främsta orsaken till åldrande.

Ett flertal studier har visat att blodhalten med högt betakaroten [EB1] intag kan leda till en lägre risk för cancer. Det har därför blivit bevisat att betakaroten kan hjälpa till och främja hälsan när den konsumeras genom kost, men kan ha biverkningar om det görs i stora doser, särskilt av personer som röker. Men forskare menar likväl att betakaroten som kosttillskott är gynnsamt och inte farligt.

Studier har också gjorts på vissa livsmedel som innehåller betakaroten och andra antioxidanter som bidrar till lägre stressnivåer i kroppen.

2. Bidrar till en hälsosammare graviditet

A-Vitamin är en av de viktigaste vitaminerna under graviditet och amning, eftersom det spelar en viktig roll i fostrets utveckling. Det är också en nödvändighet för spädbarn och småbarn för att kunna bygga ett starkt immunförsvar.

OBS! Om du som en gravid behöver ett kosttillskott för att få tillräckligt med betakaroten och antioxidanter, gör det i konsultering med din läkare..

3. Skyddar huden

Betakaroten hjälper till att förhindra hudirritation och solbränna. Även om det inte kan jämföras med effekten av solskyddsmedel så finns det bevis att betakaroten kan skydda huden mot solbränna genom att öka det grundläggande försvaret mot skador som orsakas av solen.

4. Skyddar din syn och minskar åldrandet

Betakaroten och andra antioxidanter kan bidra till att fördröja utvecklingen av åldersrelaterade sjukdomar, inklusive ögonförändringar och blindhet. Antioxidanter är effektiva i att sänka utvecklingen av åldrandet, eftersom det kan hjälpa till att förhindra stress vilket spelar en viktig roll vid degenerering av celler och nerver.

Risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar kan också minskas med en diet innehållande antioxidanter, zink, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin.

5. Förbättrar andning och lungor

Forskning har visat att frukt som innehåller betakaroten kan förbättra kroppens andnings- och lungfunktion. Jämfört med folk som åt sällan eller aldrig frukt, hade personer som åt frukt minst en gång om dagen minskade andningsbesvär såsom slemproduktion, andfåddhet och väsande andning. Frukt som mango och papaya hjälper till att motverka diverse andningssvårigheter.

 

Betakaroten i mat och kosttillskott

Observationsstudier har funnit att personer som intar en större mängd betakaroten i sin kost löper en minskad risk för en rad kroniska sjukdomar. Dom rikaste källorna till betakaroten är gula och orangea frukter och grönsaker. Generellt kan man säga att desto ljusare och mer intensiv färg maten har, desto mer betakaroten innehåller maten.

Livsmedel som är särskilt rika på betakaroten:

  1. Pumpa
  2. Spenat
  3. Morötter
  4. Sötpotatis
  5. Squash
  6. Aprikos
  7. Mango

 

Slutsats

Betakaroten är ett pigment som finns i en rad olika gula och orangea frukter och grönsaker. Mycket tyder på att det finns många hälsofördelar med att inta kosttillskott som innehåller betakaroten. Detta beror på att antioxidanter har en förmåga att skydda hud och ögon.