Betakaroten bäst i test 2019 (Och hur det fungerar)

betakaroten test

Skrivet av Sunniva Hamren

Betakaroten är en naturlig antioxidant som ger färg till många frukter och grönsaker.

Inne i vår kropp omvandlas det till vitamin A.

Betakaroten har många hälsofördelar - det kan skydda hjärnan, synen och huden från strålning.

Betakaroten är ett av Sveriges mest sålda kosttillskott och en populär skönhetsprodukt. Den bidrar till solbrun hudfärg som varar längre och motverkar soleksem.

Vad är betakaroten?

Betakaroten är det mest kända vegetabiliska färgämnet och den viktigaste källan till vitamin A i livsmedel.

Namnet härstammar från det latinska ordet Carota, som betyder morot på tyska.

Betakaroten tillhör gruppen med karotenoider, som spelar en viktig roll i att skydda kroppens celler.

Det finns därför flera studier som visar att det kan vara mycket bra för din hälsa att äta livsmedel som innehåller mycket betakaroten och det kan bidra till att förhindra sjukdomar.

Topp 9 betakarotenprodukter 2019:

Det är inte så enkelt att hitta den bästa betakarotenprodukten. De senaste åren har det tillkommit många nya aktörer på marknaden och det finns en uppsjö av möjligheter.

Vi har testet 9 olika betakarotenprodukter 2019. Några av dem är marknadens mest populära varianter – och några av dem har du kanske inte hört talas om.

Variationerna i produkterna är stora, både i pris och innehåll.

Här är faktorerna som vi utvärderade:

  • Kvalitet
  • Trygghet
  • Effektivitet
  • Pris
  • Kundservice

1. Sunny Bears

I det stora hela är Sunny Bears vinnaren i detta test. De får ett högt betyg på grund av dess sammansatta ingredienser, höga innehåll av betakaroten och det lägsta priset.

Om du inte tycker om att svälja tabletter så är tuggtabletter ett bra alternativ för dig.

Sunny Bears är goda i smaken (mango) och är lämpliga för vegetarianer.

Våra testare gillade deras kundservice och snabba leveranstid. En bra kundupplevelse!

Sunny Bears var också billigast i det här testet, med bara 3,50 kr per daglig dos (frakt inkluderat).

Klicka här för bästa pris på Sunny bears

2. Betakaroten Premium

Betakaroten Premium säljs av Norisma, som var ett av de första företagen i Sverige att erbjuda betakaroten. Du känner kanske till dem från Tv-reklamen i Paradise Hotel?

Deras Betakaroten Premium innehåller 15 mg betakaroten per daglig dos och är utvecklat att ge en solbränna som varar. Dessutom innehåller deras kapslar vitamin C, biotin och koppar. Våra testare kan inte se några fördelar med dessa extra ingredienser.

De erbjuder snabb leverans och bra kundservice.

De får lite avdrag för högt pris, som är på 8,90 kr per daglig dos (frakt inkluderat).

Klicka här för bästa pris på Betakaroten Premium

3. Betacarotene Ambre

Tabletterna innehåller bara 3 mg betakaroten per daglig dos, något som är lägre än testvinnaren.

Kapslarnaa är lätta att svälja, luktar inte illa och är mindre i jämförelse med andra.

Tabletterna är dyra och kostar hela 8,10 kr per daglig dos, trots att det har ett lågt innehåll av betakaroten.

4. Lectinect Brun och Slank

Lectinect Brun och Slank produceras av ett företag från Bergen som har forskat mycket i molekylärbiologi och utveckling av norsk hälsokost.

Produkten innehåller tång som skördas från Helgelands kust i Norge och 7 mg betakaroten från algsorten Dunaliella salina.

Dessutom innehåller Lectinect koppar och sink som bidrar till normal hudpigmentering.

Lectinect ligger i medelpris och kostar 4,60 kr per daglig dos.

Företaget rekommenderar att du tar 2 kapslar per dag i början, vilket gör att priset blir dubbelt så högt (9,20 kr per daglig dos).

5. Royal Tan – Vita pura

Royal Tan innehåller 7,5 mg betakaroten per daglig dos, vilket är 50% mindre än testvinnaren.

Rekommenderad daglig dos är två tabletter. Dessutom innehåller produkten kollagen och sink.

Testarna saknar en mer översiktlig innehållsförteckning och medföljande information.

Royal Tan koster 8 kr per daglig dos.

6. Betakaroten Gold av Good For Me

Betakaroten Gold har blivit mycket positivt omskrivet av norska bloggare via sponsrade inlägg och de satsar mycket på marknadsföring.

Trots detta innehåller produkten mindre betakaroten än de flesta andra aktörerna; bara 6 mg per daglig dos. Dessutom är kapslarna stora och du bör ta 2 kapslar per dag.

Denna produkt hade också den längsta leveranstiden av alla i detta test.

Betakaroten Gold är bland de dyraste och kostar hela 9,38 kr per daglig dos (frakt inkluderat). Detta trots att innehållet med betakaroten är mindre än 50% av testvinnaren.

7. Tancare – Careandrepair.no

Tancare är ett tillskott av betakaroten i kapselform. Produkten blir ofta välsignat av bloggare via sponsrade inlägg.

Produkten får ett lågt betyg i detta test för att det har ett av de lägsta innehållen av betakaroten i det här testet, bara 3 mg per daglig dos.

Dessutom är de dyra och kostar 9,11 kr per daglig dos (frakt inkluderat).

8. Beauty Bear Tan

Beauty Bear Tan är tuggtabletter med samma smak som Sunny Bears (mango).

Tabletterna innehåller bara 3 mg betakaroten per daglig dos (2 st per dag), vilket är långt under testvinnaren.

Produkten innehåller inga konstiga sötningsmedel, färgämnen eller konserveringsmedel.

De är dyra och kostar 9,96 kr per daglig dos (frakt inkluderat).

Hur mycket betakaroten behöver vi?

Det finns ingen övre gräns på hur mycket betakaroten din kropp behöver.

Den norska vetenskapskommittén for mat och miljö (VKM) har dragit slutsatsen att betakaroten från vanliga livsmedel som grönsaker och frukt inte utgör några hälsorisker (källa 2). Det finns därför ingen övre gräns för den mängd betakaroten du behöver.

Den amerikanska Mayo-kliniken drog slutsatsen att 6-15 mg betakaroten från kosttillskott per dag bland vuxna är hälsosamt (källa). För barn är motsvarande dos 3-6 mg.

Hälsofördelar med betakaroten:

Antioxidanter, såsom betakaroten, spelar en viktig roll i att skydda kroppen från fria radikaler. Det finns över tusen publicerade studier som dokumenterar den inverkan som antioxidanter har på vår hälsa.

Här är de viktigaste hälsofördelarna med betakaroten:

1. Betakaroten är en antioxidant

I likhet med andra karotenoider är betakaroten rikt på antioxidanter.

De specifika antioxidanterna i betakaroten bidrar till att skydda kroppen mot negativa biverkningar från stress (källa 5) och skyddar cellerna från skador.

En studie genomfördes på kvinnor där deltagarna höll en diet med extra höga nivåer av betakaroten. Resultatet visade att de med extra betakaroten i dieten fick en lägre uppmätt oxidativ stressnivå i kroppen och färre farliga radikaler (källa 6).

En annan studie av kosttillskott med betakaroten visade att deltagarna fick uppmätt ett högre antal godartade enzymer som skyddar kroppen från farlig stress (källa 7). Dessutom påvisades lägre homocysteinnivåer, som är förknippade med lägre risk för hjärtsjukdomar (källa 8).

Flera studier har visat att betakaroten kan leda till bättre livskvalitet (källa 9). Studierna visar att en långsiktig kost med mycket betakaroten via frukt och grönsaker kan leda till en lägre risk för livsstilssjukdomar och bidra till ökad livslängd.

Betakaroten är särskilt fördelaktig för ammande kvinnor. En studie visade att betakaroten, som omvandlas till vitamin A, ledde till färre sjukdagar hos mammor (källa10). Dessutom fick spädbarn ett starkare immunförsvar.

Sammanfattning:

Antioxidanter från betakaroten kan skydda kroppen från farlig stress och andra sjukdomar.

2. Ger milt skydd mot solbränna

Många studier har dokumenterat att betakaroten kan skydda huden mot farliga UV-strålar på grund av dess antioxidanter.

En studie av 30 kvinnor på 50-talet studerade effekten av tillskott med betakaroten på rynkor och hudelasticitet i ansiktet, liksom DNA-skador på huden. Resultatet var att betakaroten hade en positiv inverkan på ansiktsrynkor och elasticitet (källa 11).

En genomgång av 5 studier visade att betakaroten via kosttillskott kan ge ett milt skydd mot solbränna (källa 12). Dessa studier gjordes med en daglig dos på över 30 mg per dag. Dessa doser är 7,5 gånger så hög som den tillåtna gränsen för betakaroten i norska kosttillskott!

Det är dock svårt att uppskatta hur mycket skydd betakaroten kan ge mot solen. En enkel studie visade att betakaroten inte har någon skyddande effekt för dem med normal hud (källa 13).

Sammanfattning:

Betakaroten i mycket stora mängder från kosttillskott kan ge ett milt skydd mot solbränna. Dessutom kan det hjälpa till att minska rynkor.

3. Minskad risk för livsstilssjukdomar

Livsstilssjukdomar är ett samlingsbegrepp för övervikt, bukfett, diabetes, högt blodtryck och ohälsosamma kolesterolnivåer. Dessa kommer som ett resultat av störningar i kroppens ämnesomsättning på grund av dålig kost.

En omfattande studie av över 900 personer visade att de med höga nivåer av betakaroten hade en minskad risk att utveckla livsstilssjukdomar under de kommande 10 åren (källa 14).

En annan studie med 37.846 deltagare visade att kost med höga nivåer av betakaroten är förknippad med lägre risk för typ 2-diabetes hos friska män och kvinnor (källa 15).

En annan studie visade att den relativa mängden karotenoider i kroppen är mindre hos överviktiga människor (källa 16). Detta innebär att lägre nivåer av betakaroten och andra karotenoider kan öka din risk för övervikt.

Sammanfattning:

Hälsosamma nivåer av betakaroten är förknippade med lägre risk för olika livsstilssjukdomar, såsom övervikt och diabetes.

4. Kan bidra till en gulare hudfärg

Det har dokumenterats att personer med ett högre intag av frukt, grönsaker och betakaroten har en gulare hudfärg (källa 17).

En annan studie visade också att en gul hudfärg i ansiktet (från betakaroten) fick människor att uppfattas som mer attraktiva i ansiktet (källa 18).

Samma hudfärg hade ingen effekt på hur attraktiv du uppfattades i resten av kroppen. Det betyder att gul hudfärg från betakaroten kan göra dig mer attraktiv i ansiktet, men den har ingen effekt på resten av kroppen.

Credit: Lefevre, C E et al. “It is all in the face: carotenoid skin coloration loses attractiveness outside the face.” Biology lettersvol. 9,6 20130633. doi:10.1098/rsbl.2013.0633

En stor studie har visat att denna färg även kan vara mer attraktiv hos vissa än vanlig solbränna (källa 20).

En annan studie analyserade effekterna av kost och betakaroten på hudens skydd (källa 19). Denna studie visade att betakaroten även bidrar till att behålla hudfärgen längre och skydda den mot strålning.

Sammanfattning:

Människor med höga nivåer av betakaroten har en gulare hudfärg. Denna färg i ansiktet kan uppfattas som mer attraktiv.

5. Skyddar din syn

Betakaroten och andra antioxidanter kan bidra till att minska utvecklingen av åldersrelaterad förkalkning i ögat (synförlust).

En genomgång av flera studier visar att höga nivåer av betakaroten i kroppen är förknippade med lägre risk att utveckla gråstarr (källa 21). Gråstarr är en ögonsjukdom där ögonlinsen förlorar sin klarhet.

En annan studie visade att en kost med mycket antioxidanter, zink, beta-karoten, vitamin C och vitamin E skulle kunna bidra till att minska utvecklingen av åldersrelaterad synförlust. (källa 22).

Det faktum att betakaroten definitivt kan minska synförlust hos äldre är emellertid en överdrift. En annan studie av 22 000 deltagare visade att 12 års tillskott av betakaroten inte hade någon effekt på synutveckling (källa 23).

Sammanfattning:

Vissa studier visar att betakaroten och andra antioxidanter kan bidra till att minska åldersrelaterad synförlust.

6. Skyddar hjärnan och ökar kognitiva förmågor

Oxidativ stress kan bidra till åldrande av hjärnan.

Antioxidanter, såsom betakaroten, kan bidra till att skydda hjärnan och bidra till kognitiva fördelar (källa 24). Denna studie visade ingen kortsiktig effekt men visade några långsiktiga kognitiva fördelar (15 år).

En klinisk studie med ca. 6000 deltagare visade att de med långvarig behandling med tillskott av betakaroten presterade bättre på kognitiva uppgifter och hade bättre minne (källa 25). Ingen effekt observerades på kort sikt.

Betakaroten kan också bidra till att förebygga åldersrelaterade hjärnsjukdomar. En studie visade att betakaroten från kost kan minska risken för att utveckla Alzheimers (källa 26).

Sammanfattning:

Långtidsintag av betakaroten kan bidra till att skydda hjärnan mot sjukdomar och bidra till bättre kognitiva färdigheter.

Livsmedel med mycket betakaroten

De rikaste källorna till betakaroten är gula och orange frukter och grönsaker. I allmänhet, ju ljusare och mer intensiv den är i färgen, ju mer betakaroten finns i maten.

Här är de livsmedel med mest betakaroten som du bör ha tillgängliga i ditt kök:

Livsmedel

(per 100g)

Betakaroten

(mg)

Sötpotatis med skal

11,5

Sötpotatis utan skal

9,4

Morot

8,3

Spenat

7,2

Pumpa

6,9

Kål

5,0

Aprikos

3,6

Mango

1,2


För att bevara det mesta av vitaminerna och betakaroten i grönsaker rekommenderas det inte att laga eller steka dem vid hög temperatur. Hög värmebehandling kan leda till att näringsämnen läcker ut.

En snabbare värmebehandling, som ångkokning eller mikrovågsugn, hjälper dig att bevara de hälsosamma näringsämnena i grönsakerna.

I vissa frukter och grönsaker är betakaroten fettlöslig. Det betyder att om du äter det i samband med en måltid, lite olja eller nötter, så kommer näringsämnet lättare att absorberas av kroppen. (källa 1).

Eftersom direkt solljus kan förstöra betakaroten, bör du också förvara grönsaker mörkt.

Potentiella biverkningar av betakaroten:

1. Ökad risk för cancer hos rökare

Beträffande rökare kan betakaroten ha en negativ bieffekt i kosttillskott. En stor finsk studie visade att rökare som hade rökt i mer än 30 år, och som tog dagliga tillskott av betakaroten i 4-5 år, hade en ökad förekomst av lungcancer (källa 27).

En annan stor studie avbröts eftersom en ökad risk för rökarnas dödlighet påvisades (källa 28). De som rökte i kombination med betakaroten hade 28% högre risk för lungcancer, 17% ökad risk för dödsfall och 26% ökad risk för hjärtsjukdom med dödlig utgång.

En dansk studie visade också en ökad risk för lungcancer bland rökare som tog kosttillskott med betakaroten (källa 29).

All forskning som Livsmedelsverket har utvärderat uppvisade ingen ökad risk för cancerformer hos icke-rökare.

Betakaroten från grönsaker och frukter har inte påvisat några hälsorisker.

2. Ökad risk för cancer i kombination med rökning och alkohol

Rökare som också dricker alkohol har en ökad risk för lungcancer och eventuell hjärtsjukdom i kombination med tillskott av betakaroten (källa 30).

3. Högt intag av betakaroten kan leda till ökad dödlighet

En genomgång av flera studier med över 240 000 deltagare tyder på att tillskott av betakaroten med mer än 9,6 mg per dag kan leda till en liten ökning dödlighet. (källa 31).

Slutsats

I allmänhet så är det viktigt att få tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter genom kosten.

Det bästa sättet att få tillräckligt med betakaroten är med en kost rik på frukt och grönsaker.

Tala alltid med en läkare eller klinisk nutritionist om du tror att du behöver extra tillskott av betakaroten.

Har du erfarenhet av betakaroten? Lämna en kommentar också!