Är grönt te nyttigt? 12 dokumenterade hälsofördelar baserat på forskning

grönt te

Grönt te är en av de hälsosammaste dryckerna på planeten.

Den är packad med antioxidanter och olika ämnen som är bra för din hälsa.

Många studier har visat att grönt te ökar fettförbränning och hjälper dig att gå ner i vikt.

I den här artikeln kan du läsa om vad som gör grönt te så speciellt:

Olikt från svart te

Te är den mest populära drycken i världen efter vatten, men bara 20 procent av denna enorma konsumtion kommer från grönt te (källa: 2). Även om både svarta och gröna teer kommer från samma växt, Camellia Sinensis, kan de fortfarande vara väldigt olika.

Nyckeln ligger i produktionsprocessen. Svart te produceras genom att låta växten jäsa. Detta ger drycken den karakteristiska, bittra smaken. Detta produktionssätt gör det också lämpligare för långdistans frakt, vilket är en av anledningarna till att denna östra import är så populär över hela världen.

Grönt te, å andra sidan, är inte jäst. Detta gör det möjligt att behålla många av de naturliga näringsämnena och egenskaperna som ger det ytterligare hälsofördelar. Bland dessa ämnen är stora mängder katekin som är en antioxidant. En av egenskaperna hos katekin är att den skyddar cellerna i kroppen (källa: 3).

Bladen i te innehåller också många viktiga mineraler, inklusive zink, magnesium, kalium och fosfor (källa: 4). Du kan räkna med att få 25-30 mg koffein per kopp grönt te, jämfört med 150-200 per kopp kaffe.

Sammanfattning:

Produktionsmetoden för grönt te gör att den behåller stora mängder av antioxidanter och mineraler, liksom mindre mängder koffein.

12 Hälsofördelar med grönt te

Grönt te innehåller många imponerande hälsoeffekter. Därför kan det ibland vara svårt att skilja fiktion från fakta. Här går vi igenom dom 12 bevisade hälsofördelar med grönt te, som stöds av vetenskapen.

1. Ökar fettförbränning

Många hälsoprodukter, särskilt viktminskningsprodukter, har grönt te extrakt på innehållslistan. Anledningen till detta är att grönt te visar sig vara ett effektivt tillägg vid bekämpning av övervikt (källa: 5, 6).

Studier har vid upprepade gånger visat att grönt te ökar betydligt fettförbränning hos människor. En studie undersökte dessa effekter i både stillasittande och aktiva ämnen. Det visade sig att fettförbränning ökade signifikant under både stillasittande och fysiskt aktiva perioder (källa: 7).

En annan studie gav ämnena koffein och ECGC, två av ämnena som finns i grönt te. Observationer över en 24-timmarsperiod visade att samma människor brände 179 extra kalorier extra under denna period jämfört med tidigare (källa: 8).

En av nycklarna till dessa effekter, enligt studien, är katekin vilket en av näringsämnena i grönt te.

Förutom allt detta innehåller grönt te endast 2 kalorier per kopp (källa: 9). Detta gör det till perfekt förfriskning för dem som vill bränna mer fett och gå ner i vikt.

Sammanfattning:

En av huvudingredienserna i grönt te, katekin, främjar fettförbränning.

2. Förhindrar Alzheimers

Alzheimers är en allvarlig sjukdom där hjärnceller börjar bryta ner och förhindra normal hjärnfunktion. Denna process leder ofta till demens och så småningom död (källa: 10).

En koppling har gjorts mellan en av huvudingredienserna i grönt te, EKGC och normal hjärnfunktion. Flera forskare har föreslagit att EKGC är en viktig ingrediens i skyddet av hjärnceller samt bevarandet av ett gott minne (källa: 11).

Att dricka grönt te kan således ha en förebyggande effekt på denna allvarliga sjukdom (källa: 12). 

En viss undersökning kvarstår emellertid att utesluta andra möjliga orsaker till dessa observationer, men resultaten är hittills lovande. Om mer konkreta resultat hittas kommer detta att bli ett genombrott för en sjukdom som för närvarande inte har botemedel.

Sammanfattning:

Alzheimer är fortfarande en mystisk sjukdom, men det har föreslagits att grönt te kan ha en förebyggande och lugnande effekt. Det krävs dock mer forskning för att bekräfta detta.

3. Sänker "farligt" kolesterol

Många människor lider av höga kolesterolnivåer. Forskning visar att grönt te kan minska det "farliga" (LDL) kolesterolet i kroppen (källa: 13).

Detta är igen tack vare näringsämnet katekin enligt studierna. Även om reduktionen var relativt liten var den märkbar genom upprepade försök.

I en studie minskade grönt te med lågt kolesterol med 2 procent, medan det inte hade någon effekt på det goda (HDL) kolesterolet (källa: 14).

En annan studie från 2009 hade liknande resultat, men sänkte kolesterolnivån till 4,5 procent på testpersonerna (källa: 15).

Det är känt att höga nivåer av dåligt kolesterol i blodet är en viktig orsak till hjärt- och kärlsjukdom. Läkarna rekommenderar att man hittar en balans mellan LDL och HDL i blodet eftersom detta verkar betydligt minska risken (källa: 16).

Problemet är att många människor har alltför stora mängder LDL, vilket ökar risken för tidigare diagnostiserade sjukdomar. Grönt te kan hjälpa denna riskgrupp för att uppnå bättre balans i kolesterolnivåerna.

Sammanfattning:

Grönt te kan ha positiva effekter på personer med högt kolesterol nivåer genom att sänka det "farliga" kolesterolet.

4. Ger längre livslängd

En överraskande studie på över 40 000 japanska personer fann att de som drack fem koppar grönt te dagligen hade 26% mindre chans att dö av hjärtattack eller stroke. Dom löpte också 16% mindre chans att dö av allmänna hälsoskäl (källa: 17).

Betydelsen av detta är stor eftersom hjärtinfarkt och stroke är de två främsta orsakerna till död i världen. Totalt dog 15,6 miljoner människor år 2016 i en av de två sjukdomarna (källa: 18).

Anledningen till dessa överraskande resultat kan vara på grund av de allmänna hälsofördelarna som nämnts tidigare. Det är värt att notera att personerna drack 5 koppar grönt te om dagen. Kanske kan vi lära oss några av japanerna, som trots allt är en av de folk som lever längst i världen.

Sammanfattning:

Grönt te kan hjälpa till mot några av världens största orsaker till döden, som stroke och hjärtattacker.

5. Lika bra som vanligt munskölj

För optimala och vita tänder rekommenderas att bibehålla ett neutralt, balanserat pH i munnen. Många sura och söta livsmedel hotar denna balans och kan orsaka tandskador (källa: 19).

Detta är dock inte fördelaktigt för tandköttet på lång sikt. Hög surhetsgrad kan leda till mer skadliga bakterier som i sin tur kan leda till parodontit, dvs inflammation i tandfästet (källa: 20)

En studie visade att grönt te har egenskaper som neutraliserar denna surhet och därigenom främjar god oral hälsa (källa: 21).

Testpersonerna i studien som sköljde munnen med grönt te i fem minuter hade mindre bakterier och surhet i munnen efteråt. Det ledde också till mindre blödning från tandköttet, vilket innebär mindre inflammation.

Extra intressant var att ett av syftena med testet var att jämföra grönt te med klassiskt munvatten. De drog slutsatsen att de var lika effektiva.

Sammanfattning:

Grönt te har bakteriell kontroll och antiinflammatoriska effekter som gör att den kan användas som munsköljning.

6. Ger bättre hjärnfunktion

En ny studie från 2017 visade att grönt te motverkar ångest, såväl som allmän hjärnfunktion och minne. Forskarna misslyckades med att tilldela dessa effekter till ett visst ämne i te (källa: 22).

Detta är anmärkningsvärt eftersom det betyder att det finns potentiellt okända ämnen i te som kan hjälpa mot kognitiv depression och minska ångest.

Dessutom är det känt att koffein och L-deanin, två av ämnena som finns i grönt te, har liknande effekter. Det har visat sig att kombinationen av dessa har en positiv effekt på uppmärksamhet, minne och avkoppling (källa: 23).

Sammanfattning:

Grönt te innehåller L-teanin och koffein förutom andra mindre kända substanser som ökar kognitiv prestanda.

7. Minskar risken för typ 2-diabetes

Om några av de förutspådda sjukdomarna, som kardiovaskulär sjukdom, minskar antalet drabbade årligen, ökar antalet diabetiker i många länder (källa: 24).

Det positiva är att även om diagnosen är delvis genetisk, har vi också mycket kontroll över det.

Typ 2-diabetes kan gå obemärkt länge innan det diagnostiseras. Med tiden kommer kroppen inte längre att kunna producera insulin och patienten måste då ta detta från en extern källa (källa: 25).

Det har visat sig att grönt te kan bidra till att förbättra denna känslighet mot insulin och därmed förebygga och lindra sjukdomen. Samma studie visade också minskat blodsocker hos försökspersonerna (källa: 26, 27).

En annan studie visade att de som regelbundet drack grönt te hade en 13% mindre chans att bli diabetiker (källa: 28).

Sammanfattning:

Typ 2-diabetes är en sjukdom som vi kan påverka positivt genom livsstil. Grönt te har visat sig ha en positiv effekt på insulinkänsligheten och blodsockernivån.

8. Ökad fysisk prestanda

Grönt te verkar också förbättra prestationen genom fysisk aktivitet. Detta beror främst på koffeinhalten, vilket bidrar till högre aktivitet och bättre utnyttjande av energikällor i kroppen. Den praktiska betydelsen av detta är bland annat ökad prestanda under fysisk aktivitet (källa: 29).

När vi tränar utsätts kroppen också för en större mängd "oxidativ stress". Detta är en naturlig process i kroppen som förstärks av fysisk ansträngning. Antioxidanter hjälper till att minska denna stress på kroppen, samt förhindra vävnadsskador. 

Sammanfattning:

Koffein och antioxidanter i grönt te ger ökad prestanda och förhindrar vävnadsskador.

9. Förhindrar infektion och sjukdom

Precis som grönt te kan ge en mer gynnsam bakterieflora i munnen, kan den också ha en liknande effekt på magen. Dessutom innehåller grönt te "antivirala" ämnen. Dessa är ämnen som påverkar hur viruset sprider sig i kroppen (källa: 30).

Dessa kan vara fördelaktiga att behandla och förebygga till exempel influensa. Kliniska studier av detta visar att 1-5 koppar grönt te om dagen har en särskilt bra effekt på barn när det gäller förebyggande av virussjukdomar.

Sammanfattning:

Grönt te har "antivirala" substanser som bekämpar spridningen av virus i kroppen, särskilt hos barn.

10. friskare hud och hår

Det är inte utan anledning att grönt te har kallats en "anti-aging" dryck. Den höga koncentrationen av antioxidanter i grönt te motverkar den naturliga oxidationsprocessen. Denna process är en av anledningarna till att vi ser äldre ut med ålder.

Grönt te är också antiinflammatoriskt och rikt på näringsämnen som huden behöver. Den här egenskapen används i en mängd olika skönhetsprodukter och kan hjälpa till med många olika hudproblem.

Samma kvaliteter gör grönt te väl lämpat för att stärka håret. Katekin innehåller också ett ämne som blockerar produktionen av testosteron DHT (Dihydrotestosteron) (källa: 31). DHT är en av de främsta orsakerna till håravfall.

Sammanfattning:

Antioxidanterna i grönt te hjälper till att motverka den naturliga åldringsprocessen och kan stärka hud och hår.

11. Skyddar mot hudcancer

Gränsen för vad grönt te kan göra för vår hud sträcker sig bortom bara ett friskare och yngre utseende. Överexponering för skadliga UV-strålar har varit en av de främsta orsakerna till hudcancer de senaste åren (källa: 32).

Kliniska test har visat att grönt te ger en skyddande effekt mot dessa skadliga strålar (källa: 33). Detta beror till exempel på uppbyggnaden av ECGC-ämnet i huden när vi dricker grönt te. Regelbunden konsumtion av grönt te kan med andra ord bygga ett naturligt skydd mot skadlig och cancerframkallande strålning.

Sammanfattning:

Regelbunden konsumtion av grönt te kan bygga upp ämnen i huden som skyddar mot farlig UV-strålning.

12. Stress

En studie jämförde 40 000 personer och undersökte dem för symtom på stress. Forskarna observerade att förekomsten av symtom var signifikant lägre bland de som regelbundet drack grönt te (källa: 34).

En möjlig förklaring till detta är innehållet i aminosyran L-theanin. L-Theanin stimulerar produktion av hormonerna serotonin, dopamin och GABA i hjärnan (källa: 35).

Dessa är också några av samma hormoner som ångest minskade läkemedel syftar till att stimulera. Effekten av detta är en avkopplande känsla för hjärnan.

Sammanfattning:

Grönt te har en avslappnande effekt på hjärnan och visar sig minska stressen.

Potentiella biverkningar av för hög konsumtion av grönt te

För de flesta anses de positiva effekterna av grönt te överväga de potentiella biverkningarna. Men vissa grupper bör ta hand om den mängd som de konsumerar.

En sådan grupp är de som går på blodförtunnande läkemedel. K-vitamin är viktigt för att blodet ska koagulera normalt, men olika medicinska skäl kan kräva att du behöver kontrollera blodets tjocklek (källa: 36).

De flesta gröna bladgrönsaker, som spenat, broccoli och groddar, är rika på vitamin K2. Grönt te faller också under denna kategori. Därför ska de som tar blodförtunnande medicin kontakta läkare innan de tar stora mängder grönt te.

Även om koffein endast finns i mindre mängder i grönt te, finns det fortfarande vissa risker för att konsumera stora mängder. Speciellt barn, gravida kvinnor och de med ångest bör minska koffeinintaget.

Sammanfattning:

Rådfråga din läkare innan du dricker grönt te om du tar blodförtunnande medicin.

Slutsats

Den höga koncentrationen av antioxidanter, särskilt katekiner, i grönt te betyder att det hjälper till att motverka uppkomsten av allvarliga sjukdomar. Grön te innehåller också ett brett utbud av vitaminer och mineraler.

Mycket forskning kvarstår för att stödja alla påståenden om de positiva hälsoeffekterna av grönt te, men framstegen är lovande.

De som tar blodförtunnande läkemedel bör konsultera läkaren innan de dricker grönt te, eftersom det är rikt på K-vitamin. Också unga, gravida och de som är deprimerade bör vara medvetna om att grönt te innehåller koffein.