Är Kokosolja Nyttigt? 16 Hälsofördelar, Användningsområden, Tips och Mer.

kokosolja

För dom som spenderar mycket tid i köket läggs ofta en stor vikt vid valet av matolja. Medan vissa gillar solros-, raps- eller olivolja, använder andra smör eller margarin. Under de senaste åren har kokosolja varit mycket positivt omtalad. Men är kokosolja verkligen så hälsosamt? Och är det lämpligt för matlagning och bakning?

16 fördelar med kokosolja

1. Kokosolja hjälper till i kampen mot diabetes

Kokosolja är rik på mellanlånga fettsyror som kroppen drar nytta av genom att skicka det vidare till levern för energiproduktion. De stora mängderna av mellanlånga fettsyror gör kokosolja till en rik energikälla.

Kroppen smälter fett snabbt. Fett absorberas som regel genom kolhydrater, men med kokosolja kan du få omedelbar energi från en hälsosam källa. Så vad är den största skillnaden mellan kokosolja och kolhydrater? Kokosolja får inte blodsockret att stiga onödigt högt och höjer således inte din insulinnivå. På detta sätt kan du därför njuta av alla de fördelar som vanligtvis kommer från kolhydrater, men du behöver inte oroa dig för de negativa konsekvenser som följer med överdrivet intag av kolhydrater eller socker.

En snabbverkande, långvarig energikälla, som inte orsakar högt blodsocker, är mycket användbart för både diabetiker och för hälsomedvetna personer som vill undvika diabetes. Kokosolja har visat sig minska viktökning hos personer med diabetes och de som börjat uppleva symptom av diabetes (s.k. prediabetes). Detta bidrar nämligen mycket till att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes.

Slutsats: Kokosolja är ett kraftfullt hjälpmedel för diabetiker, prediabetiker och de som i allmänhet vill hålla koll på sitt blodsocker. Det kan förhindra diabetiker att utveckla typ 2-diabetes genom att stabilisera vikt och kan förhindra uppkomsten av diabetes hos personer med prediabetes samt förhindra högt blodsocker.

2. Kokosolja sänker effektivt kolesterolet

I en studie på kokosoljans effekt på kolesterol med 40 försökspersoner gavs en grupp två matskedar av kokosolja medans en annan grupp gavs två matskedar sojaolja dagligen under tolv veckor. I gruppen som tog sojaolja fann man en ökning av LDL-kolesterol – alltså inte den typ du vill ha – och en minskning av HDL-kolesterol. I motsats såg den grupp som gavs kokosolja en ökning av HDL.

HDL-kolesterol kan hjälpa kroppen att bli av med LDL-kolesterol. HDL (high density lipoprotein) kolesterol är, som namnet antyder, tät och kan "tvätta" LDL-kolesterol av väggarna i kärlen och artärerna. Detta förhindrar överflöd av kolesterol från att ackumuleras, vilket är en av huvudorsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar.

Slutsats: Kokosolja hjälper kroppen att bli av med LDL-kolesterol, vilket i stora mängder kan orsaka en rad hälsoproblem.

3. Hjälper mot bukfetma

Övervikt är ett erkänt växande problem i västvärlden på grund av de många hälsoproblemen som följer med det.

Men det är mindre känt att vissa typer av fetma är farligare än andra – särskilt bukfetma.

Gastriskt fett är faktiskt en viktigare faktor jämfört med allmän fetma när det gäller att bedöma risken och sannolikheten för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men lyckligtvis har forskare studerat effekterna av kokosolja speciellt på kvinnor med bukfetma.

Slumpmässiga kontrollexperiment visade att de gruppen som behandlades med dagliga tillskott av kokosolja hade ett signifikant minskat midjemåttet, medan gruppen som konsumerade sojaolja inte visade samma resultat.

4. Kokosolja hjälper din hud att se yngre och fräschare ut

Kokosolja är populär hos massörer och på spa – inte bara för att det är en bra massageolja. Du kan njuta av samma fördelar hemma som på en massagesalong med vanlig kokosolja! Här är några av de positiva effekterna på huden:

Kokosolja kan hjälpa till med hudsjukdomar som eksem, yrsel och psoriasis. Det är dess fuktgivande effekt som gör det vanligt att använda i schampon som förhindrar mjäll. Eksem och psoriasis kan orsakas av smittsamma svampar och kokosolja är ett effektivt antifungalt medel. Genom att använda kokosolja kan du förebygga och förhindra att dessa sjukdomar utvecklas.

Kokosolja skyddar din hud mot fria radikaler och av denna anledning anses det faktiskt av vissa bio-kemister att vara en antioxidant. Fria radikaler orsakar allvarlig oxidation i cellerna i kroppen och ansvarar för att huden ser äldre ut. Dess förmåga att förebygga oxidation i huden är så stark att vissa läkare anser att det begränsar vårt behov av den starka antioxidanten E-vitamin.

Kokosolja fördröjer även utvecklingen av rynkor. Det betyder att vår hud håller sig yngre längre. Kokosolja är en mycket bra fuktighetskräm och absorberas effektivt av huden. När den absorberas dras den in i bindväv och hjälper till att stärka den genom att förbättra elasticiteten. Det rengör också epidermis (översta lagret av huden) från döda hudceller, exfoliering och förstärkning av hudens tunna rynkorna.

Slutsats: Kokosolja skyddar huden och kan förebygga och bota infektioner samt sjukdomar.

Den fungerar som en antioxidant, som en fuktighetskräm, den stärker huden, bromsar utvecklingen av rynkor, hudsjukdomar och oxidation.

5. Kan hålla hungerkänslan under kontroll

De flesta av oss har så stora svårigheter att kontrollera vår hunger att vi ofta slutar upp med att äta massor av matrester, vilket i sin tur kan resultera i att vi blir sjuka oftare. Men det kan förändras om vi inkluderar kokosolja i vår kost.

Hur?

Som tidigare nämnts, omfattas 66 procent av kokosoljan av mellan fettsyror som främjar förbrukningen av överskottskalorier och tillåter dig att känna dig mätt längre.

Helst bör man försöka ta kokosolja cirka 15 till 20 minuter före varje måltid. Detta minskar då din aptit så att du slutar med onödigt överätande.

Ytterligare forskning

I en studie publicerad i Journal of Nutrition gick forskare igenom alla publicerade studier om MCT och viktkontroll. Resultat av studien visade att koster med stora mängder av MCT bidrar till ett uppsving av energi och ökad förbränning av kalorier, samt en minskning av matintag.

Genom att kontrollera överätande undviker du inte bara onödigt viktökning, men det är också allmänt hälsosamt för dig.

6. Det är supernyttigt

Det hävdas att kokosolja är supernyttigt på internet. Och gissa vad? Det är faktiskt sant.

Hur?

I vissa delar av världen är kokosolja en basföda och människor har levt på det i generationer.

Supportrar av kokosolja påpekar att majoriteten av de mättade fettsyrorna i oljan består av mellan fettsyror, som bekant är hälsosammare och lättare att smälta än långkedjiga fettsyror som finns i de flesta andra oljor.

7. Har en hög kokpunkt

Några stekfett, som t.ex olivolja, har en låg kokpunkt. Stekfett med en låg kokpunkt kan snabbt brännas i pannan om man steker t.ex biffar på hög värme och därför måste man oftast lägga pannan i blöt efter användning för att lösa upp de brända delarna. Detta är kanske inte alltid så populärt hos personer du bor med.

Kokpunkten för en olja är viktigt eftersom det talar om vilken temperatur den tål innan den bränns. Detta innebär att om du lagar en saftig biff i olivolja eller rapsolja vid hög temperatur, kommer det med största sannolikhet att bränna sig och omvandla det goda kolesterolet till dåligt kolesterol genom oxidation.

Tyvärr kan du därför uppnå motsatsen till vad du egentligen vill med att använda olivolja från första början (nämligen dess hälsofördelar). Måltiden kan nämligen bli mindre hälsosam när oljan blandar sig med syre. Långvarigt intag kan i slutändan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Lyckligtvis är det inte så med kokosolja. Med kokosolja kan man steka sin mat med gott samvete utan att förlora något utav smaken.

8. Stärker immunförsvaret

Inte bara är kokosolja en fantastisk energikälla, lättsmält och en hunger reducerande fettsyra, men det är också ett kraftfullt antiviralt och antibakteriellt medel.

Komponenter av kokosolja omvandlas till en förening som kallas monolaurin, vilket är ett antiviralt medel som bekämpar ett stort antal virus såsom: herpes, influensa, cytomegalovirus, listeria monocytogenes, helicobacter pylori, giardia lamblia och även HIV.

Även om du kanske inte vet alls något om dessa virus, så det är nog att veta att kokosolja arbetar för att bekämpa dessa virus, samt fungerar som ett stärkande medel mot immunförsvaret och hjälper till att förhindra en mängd olika sjukdomar.

Kanske bör du också överväga att öka ditt intag av kokosolja när du har en förkylning eftersom studier har visat att kokosolja stärker immunförsvaret genom att öka antalet vita blodkroppar, vars uppgift är att bekämpa virus och infektioner.

9. Stödjer en hälsosam hormonproduktion

Hormoner är enorma. De påverkar många olika processer i kroppen, såsom tillväxt och utveckling, matsmältning (hur din kropp extraherar energi från mat), sömnkvalitet, humör, sexuella funktioner och reproduktion.

Kroppen behöver fetter för att producera hormoner. Kroppen består av mättade och omättade fetter. Därför måste vi ge våra kroppar tillräckligt av dessa fetter för att uppnå optimal hormonproduktion.

10. Förhindrar slitet hår

Det finns många anledningar att använda kokosolja i håret eftersom det ökar hårväxten på en rad olika sätt. En av de främsta anledningarna är att det förhindrar slitet hår. Fettsyrorna i raffinerad kokosolja fungerar bra med de naturliga hår proteinerna för att förhindra skadat hår. Särskilt laurinsyra spelar en viktig roll när det gäller att förbättra ditt hårs tillstånd.

11. Skyddar mot solskador

Härligt solsken på sommaren är något som de flesta människor ser fram emot, men är du rädd för effekten det har på ditt hår? Då är det dags att börja använda kokosolja i ditt hår eftersom det ger det bästa naturliga skyddet mot solskador.

Tänk på det som ett naturligt solskyddsmedel utan några negativa effekter på din hud eller hårbotten. Om du är ute ur huset tidigt på dagen, se då till att du har ett tunt lager av kokosolja i ditt hår som skyddar ditt fina hår.

12. Kokosolja i kaffe och te

Kokosolja i kaffe och te smakar mycket bra. Så oavsett vilken varm dryck du föredrar – lägg till lite kokosolja i det så att du enkelt kan njuta av dess hälsofördelar. Inte bara gör det ditt kaffe sötare, men det ger dig också mer energi eftersom det (som du kanske kommer ihåg) skickas direkt till levern. Ta med dig det i en liten behållare medan du är på språng och tillsätt det bara till den varma drycken du köper.

13. En fantastisk energikälla

Det är naturligt att känna sig lite tröttare och segare när du blir äldre. Letar du efter ett

naturligt sätt att få lite extra energi behöver du inte leta längre: svaret stavas kokosolja. Om du konsumerar en liten mängd kokosolja (cirka två matskedar) dagligen, kommer din energinivån att öka med hela 5 procent inom 24 timmar. Och istället för att lagras i kroppen som fett, skickas kokosolja direkt till levern där det snabbt omvandlas till energi.

14. Vitare tänder

Att använda kokosolja för att få vitare tänder har blivit en populär trend under den senaste tiden och det verkar som att det verkligen fungerar. En vanlig metod att göra det är med hjälp av en s.k. ”olje-sköljning”. Du kanske har hört talas om det innan och det innebär att du sköljer oljan runt i din mun precis som du använder vanlig munskölj.

Huvudskillnaden är att du måste göra det i 10-20 minuter innan du spottar ut det. Detta för att då får oljan chansen att döda bakterierna i munnen. Smaken är också ganska god.

15. Hemmagjord tvål

Hemlagad kokosolja tvål har blivit mer och mer populär under senare tid och kan enkelt göras hemma på samma sätt som man gör andra tvålar, nämligen genom att man omvandlar oljan till en hård massa. Fettsyrorna och mineralerna i kokosoljan är vad som gör det så bra för huden. Kokosolja är även känt för att ta bort döda hudceller och smuts från huden.

16. Kokosolja som glidmedel

Obs! Använd inte kokosolja tillsammans med latexkondomer eftersom det kan försvaga och reta dem. Letar du efter en organisk glidmedel som kan förbättra ditt sexliv med din partner, eller med dig själv, så kan kokosolja vara värt ett försök. Det både känns och smakar gott och viktigast av allt; det har antifungala och antibakteriella egenskaper. Detta kan hjälpa till att hålla vaginan sund och hälsosam, t.ex genom att förhindra svampinfektioner. 

Nackdelar med kokosolja

All kokosolja är hög i mättat fett (högre än smör) så det anses således att vara ett fast fett. En matsked kokosolja ger 490 kJ (117 kalorier), 13,6 g totalt fett (11,8 g mättat fett), inget protein eller kolhydrater och endast spår av några få näringsämnen.

En av de viktigaste problemen är typen av fett som återfinns i kokosolja. Fettsyror som finns i kokosolja ökar LDL (det dåliga kolesterolet), precis som andra mättade fetter som smör. Och medan kokosnöten också kan öka HDL-kolesterolet (det goda kolesterolet), spelar det inte lika stor roll som omättade fetter gör.

Även om kokosolja inte innehåller kolesterol, står den inte upp mot de flesta andra växtbaserade oljorna. Canola-, majs-, safflor-, solros-, sojabönor-, linfrö-, druvfrö- och extra jungfruolja innehåller all betydligt mindre mättat fett.

Det faktum att kokosolja är så hög på mättat fett måste övervägas i samband med en västerländsk diet, som vanligtvis redan är hög på det. Det rekommenderas därför att minska eller undvika mättat fett helt och hållet.

Det är dyrt! Vid ungefär två gånger priset på olivolja har kokosolja ännu inte visat sig ge hälsofördelar som rättfärdigar prisskillnaden med extra jungfruolja. Extra jungfruolja har visat sig ha kardiovaskulära fördelar, medan bevisen för kokosolja är så länge begränsade.

Kan kokosolja hjälpa dig att gå ner i vikt?

Det kan tyckas paradoxalt först, men studier tyder på att kokosolja hjälper dig att gå ner i vikt. Hemligheten ligger tydligen i de redan nämnda MCT-fettsyrorna. Din lever omvandlar det till en mycket effektiv energikälla – och det hjälper dig att minska kroppsfett.

Här är en ny studie som visar att kokosolja kan hjälpa till med att gå ner i vikt:

  • Kokosolja kan öka ämnesomsättningen.
  • Kokosolja kan accelerera fettförbränning och öka insulinkänsligheten för musklerna.

Betyder detta att ju mer kokosolja man förbrukar, desto smalare blir man?

Kokosolja hjälper dig bara att gå ner i vikt när du ersätter det med andra mindre hälsosamma fetter!

Näringsinnehåll

Fett är en viktig del av en hälsosam, balanserad diet. Det är en källa av essentiella fettsyror och hjälper kroppen att absorbera fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Även om studier som undersöker hälsofördelarna med att förtära kokosolja över andra fetter är få, så ser man en märkbar skillnad med att använda kokosolja.

Mättat fett

Kokosolja är en av de rikaste källorna till mättat fett; cirka 82% jämfört med smör som ligger på cirka 63%. Mättat fett har länge ansetts vara en riskfaktor för förhöjt kolesterol och risk för hjärtsjukdom. Detta beror på att studier har visat att mättat fett ökar nivån av LDL (ogynnsamt) kolesterol. Detta utgör grunden för det nuvarande kostråden som rekommenderar att vi begränsa mängden mättat fett i vår kost till 20 g per dag för kvinnor och 30 g per dag för män. Två matskedar kokosolja innehåller cirka 25 g mättat fett. 

Kokosolja i köket

Använd den rika kokosoljan till alla asiatiska rätter, t.ex till soppor, såser, currys och naturligtvis allt annat du gillar att äta. Kokosolja har en diskret, exotisk smak som inte trycker sig in i förgrunden. På sommaren kan du laga utsökt glass och krämiga efterrätter med kokosolja och kokosnöt. Eller försök att krydda smoothies eller fruktjuicer som maracuja eller mango med kokosolja!

Du kan använda kokosolja för hela det kalla och varma köket. Med en kokpunkt på 234°C är den stabil och värmebeständig även vid höga temperaturer, så att du kan således enkelt använda den till både bakning och stekning.

En annan fördel med kokosolja är att den innehåller lite mindre kalorier än många andra vegetabiliska oljor. Så om du ersätter smör och andra fetter med kokosolja i köket, kommer du inte bara göra något bra för ditt välbefinnande, utan också något för din figur!

Tips för att använda kokosolja i matlagning        

1. En bra matolja med hög kokpunkt. Perfekt för bakning, grytor eller som en mjölkfri ersättning till smör.

2. Försök lägga till i mat eller smoothies dagligen för extra energi

3. Lägg till kaffe (det enda sättet jag dricker kaffe numera)

4. I hemlagad majonnäs för att undvika vegetabiliska oljor

5. Den höga mängden Laurinsyra och MCFA-innehåll bidrar till att öka ämnesomsättningen när den används i livsmedel

6. Blanda en matsked kokosolja med en matsked chiafrön för en hel dags energiboost (ta inte detta på kvällen!)

7. Använd som ersättning för vegetabiliska oljor i recept eller matlagning

8. Eller försök att göra kokos baserade granola recept

9. Använd den som en anti-aging fuktighetskräm

Organiskt eller inte?            

Det kan vara svårt att svara på. Organiskt innebär att kokosnötterna har odlats utan användning av bekämpningsmedel, en egendom du definitivt vill ha. Vissa företag använder dock kokosnötter odlade på avlägsna platser där det inte finns någon ekologisk certifieringsprocess, så tekniskt är dom organiska. Det kan vara bra att göra lite forskning om det företag du tänker köpa från för att du ska vara säker att det är en verkligt ekologisk produkt.

Raffinerad eller oraffinerad?         

Det är alltid bäst att använda oraffinerad olja. Raffinerad kokosolja har nämligen behandlats och raffineringsprocessen har avlägsnat det mesta av kokosnötens nyttiga innehåll. Se också till att inga andra kemikalier har använts under oljeutvinningsprocessen.

Jungfru eller extra jungfru?          

Dessa uttryck är mer eller mindre desamma. Det finns inga större skillnader.

Kallpressad eller centrifugerad kokosolja?          

Båda uttrycken beskriver hur oljan har producerats. Kallpressad är den vanligaste och skyddar alla hälsofördelar med oljan. Centrifugerad kokosolja har en mildare smak och kan vara bättre om du har för avsikt att inta oljan rent. Men det är också dyrare jämfört med kallpressad olja. I slutändan väljer du kokosoljan beroende på vad du tänker använda den till. Så länge du använder en organisk och rå produkt, kan du vara säker på att du får i dig alla de hälsofördelar oljan har att erbjuda.