Vad är L-serin? Fördelar, biverkningar och källor

Skrivet av: Sunniva Hamren

Vad är hela grejen med L-serin? Ordet L-serin har fått mycket uppmärksamhet i svenska annonseringar under den senaste tiden, och det refereras med forskning och potentiella hälsofördelar.

L-serin produceras naturligt i vår kropp och att ha en hälsosam kost säkerställer att du får i dig tillräckligt med den här aminosyran.

Även om L-serin först upptäcktes redan 1864 så visar ny forskning att den här aminosyran kan spela en avgörande roll i hjärnan hos hjärtsjukdomspatienter som lider av bland annat Alzheimers.

Vad är L-serin?

L-serin är en aminosyra som finns i många olika proteiner.

Serin är kategoriserad som en icke-essentiell aminosyra, det här eftersom att kroppen kan producera den naturligt och inte något vi behöver få i oss via vår dagliga kost. Begreppet icke-essentiell är däremot en något vilseledande beskrivning, eftersom dessa aminosyror faktiskt spelar en viktig roll.

Denna aminosyra har många fördelar, varav den viktigaste är dess förmåga att upprätthålla hjärnfunktioner, centrala nervfunktioner och metabolisk förbränning.

Dessutom är den viktigt att kroppen ska kunna bygga fosfolipider (fetter) som behövs för vår cellproduktion. Det här gör även att den är viktigt för vårt DNA och immunsystem.

Andra essentiell aminosyror, såsom tryptofan, kan inte produceras av kroppen om vi inte har serin. Brist på tryptofan är förknippad med en ökad risk för depression, sömnrubbningar samt ångest.

Källor om L-serin:

L-serin finns naturligt i många livsmedel. I översikten som finns här nedanför kan du se vilka livsmedel som innehåller mest L-serin. De flesta av är livsmedel med mycket protein, såsom mejeriprodukter, kött, nötkött, kyckling och mycket mer.

Mängden L-serin i livsmedel per 100 gram:

 • Äggvita (6,15)
 • Sojaproteinpulver (4,50)
 • Tång och spirulina (2,90)
 • Gelatin (2,60)
 • Torsk - saltad och torkad (2,56)
 • Parmesanost (2,40)
 • Gröna bönor - soja (2,34)
 • Tofu (2,22)
 • Helmjölk (1,95)
 • Hampfrö (1,71)
 • Pumpa (1,67)
 • Nötkött (1,52)
 • Jordnötssmör (1,4)
 • Kyckling (1,43)
 • Pistagenötter (1,3)
 • Lammlägg (1,31)
 • Kalkon (1,24)
 • Jordnötter (1,24)

Även om aminosyran L-serin finns i många naturliga livsmedel, så äter tyvärr många svenskar mycket snabbmat och bearbetade livsmedel. Det här innebär att det kan vara svårare att få i sig L-serin än vad man kan tro.

8 hälsofördelar med L-serin:

1. L-serin kan öka blodtillförseln till hjärnan

Kosttillskott med L-serin leder till ökad blodtillförsel till hjärnan, visar studier (källa 1).

En annan studie visar att när man gav råttor kosttillskott med L-serin fick de en extra blodtillförsel till hjärnan och hjärncellerna (källa: 2).

2. L-serin kan minska utvecklingen av ALS

En 6 månader lång studie som bestod av patienter i åldern 18–85 år och som led av ALS hade en minskad sjukdomsutveckling när de åt kosttillskott med L-serin (källa: 3).

Ytterligare en studie visade att L-serin kan minska aktiviteten hos defekta aminosyror vilka är involverade i utvecklingen av ALS (källa: 4).

3. L-serin kan reducera risken för att man drabbas av sjukdomen Alzheimers

L-serin reducerar uppbyggnaden av protein (neurofibrillära tuvbildningar) i hjärnan vilket sker i samband med Alzheimers. Studier visar även att tuvbildningarna reduceras genom exponering av L-serin (källa 5).

En annan studie, gjordes på apor, visade att genom att dagligen äta kosttillskott med L-serin under fyra månader ledde till reducerade proteiner vilka associeras med Alzheimers. (källa 6).

Att ha en brist på L-serin i kroppen kan också vara en indikator och tecken på en tidig utveckling av Alzheimers. Patienter som lider av Alzheimers har låga halter av L-serin i hjärnan.

Det här påståendet är emellertid ifrågasatt eftersom andra studier visar att L-serin inte är en säker indikator på att man håller på att utveckla Alzheimers (källa 7).

4. L-serin kan ge bättre kognitiva färdigheter

Det har visat sig att serin förbättra minnet och minnesfunktioner hos friska vuxna människor.

L-serin bryts ner till D-serin i kroppen. En studie som bestod av 50 vuxna visade att 30 mg D-serin per dag resulterade i bättre inlärning jämfört med när placebo tillskott användes (källa: 8).

En annan studie visade att 2,1 gram D-serin per dag ledde till bättre koncentrationsnivå under en rad olika kognitiva test (källa 9). Specifikt så var det en 10 % förbättring av resultaten (antal korrekta objekt) vid muntliga inlärningstest. Deltagarna fick också en 10 % förbättring på databaserade uppmärksamhetstest (Conners Continuous Performance Test) som mäter impulsivitet och uppmärksamhet. Liknande tester kan användas som en grund för detektering av hjärnsjukdomar och andra problem, såsom ADHD.

5. L-serin kan minska risken för depression

Studier visar att L-serin kan minska risken för depression och den ligger till grunden för ett bättre humör (källa: 10).

Däremot visar en annan studie som bestod av 148 deltagare att de som lider av depression har en högre nivå av L-serin jämfört med patienter som inte lider av depression (källa 11).

En studie visade att D-serin resulterade i ett 20 % lägre försämrade värden i mätbara variabler jämfört med när placebo tillskott användes (källa: 12).

Studier visar blandade resultat på L-serin och dess effekt på depression. Mer forskning behövs inom området.

6. L-serin kan ge bättre sömn

Två randomiserade, dubbelblinda och tvärtestade studier visade det sig att L-serin objektivt förbättrade sömnlängden och man har färre uppvaknande under natten. Deltagarna fick också en bättre självupplevd sömnkvalitet och kände sig mer vakna.

En studie av 53 deltagare som hade svårt att somna fick L-serin, 4 nätter i rad. Deltagarna fick en bättre sömnkvalitet och somnade lättare (källa: 13).

7. L-serin kan minska symtomen på kronisk trötthet

Kroniskt utmattningssyndrom är en sjukdom som påverkar centrala nervsystemet. Diagnosen orsakar muskelsmärta och inflammation i ryggmärgen samt i hjärnan.

Andra symtom på kronisk utmattning är problem med hjärnfunktioner, såsom illamående, viktförändring, ökat blodtryck och sömnbrist.

Den exakta orsaken till kronisk utmattning är ännu okänd.

Olika studier visar att personer som lider av kronisk utmattning ofta ha lägre L-serinnivåer än vad andra personer har (källa: 14).

Det finns indikationer på att L-serin kan minska risken för att utveckla kronisk utmattning men det här är ännu inte definitivt. Mer forskning på området krävs.

8. L-serin kan minska epileptiska anfall

I en studie hittade man ett samband mellan brist på serin i kroppen och en ökad risk för epileptiska anfall (källa: 15).

Patienter som lider av epileptiska anfall har lägre nivåer av L-serin i kroppen. Vid behandling av L-serin under 1 vecka resulterade i ett minskat antal anfall. Det resulterade också i färre ofrivilliga rörelser, muskelspasmer och okontrollerad muskelstelhet (källa: 16).

I en annan studie hittade man inga bevis på att L-serin leder till minskade anfall (källa: 17). Den studien visade att doser på 500 mg L-serin inte påverkade epileptiska anfall på något sett.

Titta på video om minnesförlust och se hur man förhindrar det:

Läs mer på neurolabs.se

Potentiella biverkningar:

Personer som är allergiska mot gluten, soja samt andra livsmedelsallergier bör vara försiktiga när det kommer till användningen av kosttillskott, eftersom tillverkare kan tillsätta lumparförebyggande medel eller medel för att förhindra klumpbildning och dessa kan vara allergena.

Det är sällsynt att man får biverkningar av L-serin men följande kan vara förekomma:

 • Diarré
 • Förstoppning
 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Urindrivande

Överdosering av L-serin kan vara allvarligt och leda till dödsfall. Följ alltid bruksanvisningen som medföljer förpackningen.

Tecken på låga nivåer av L-serin:

Tecken på låga nivåer av L-serin i kroppen är fördröjda eller reducerade kognitiva eller fysiska förmågor. Bristen beror ofta på låg metabolism eller att kroppen har en oförmåga att producera L-serin själv. De här problemen upptäcks oftast i ung ålder.

Den stora majoriteten har bra nivåer av L-serin och deras kroppar klarar av att producera dem på egen hand. Men vid sjukdom eller stress så kan produktionen bli nersatt. I dessa fall kan kosttillskott vara nödvändigt. Eftersom L-serin inte är en essentiell aminosyra så finns det ingen rekommenderat dagligt intag.

Det svenska livsmedelsverket har inte hittat några negativa hälsoeffekter vid användandet L-serin hos människor.

Hur känns det när man tar L-serin?

Eftersom L-serin redan finns naturligt i kroppen, kommer du inte att känna något speciellt vid intag. L-serin är helt smaklöst och kommer oftast i pulverform som man enkelt kan blanda med kaffe eller någon annan dryck.

Om du lider av trötthet, hjärtsjukdom eller ALS så kan L-serin hjälpa till att minska symtomen för dessa diagnoser. Dessutom kan du känna dig klarare i huvudet.

Vissa patienter med ALS kan uppleva att de får mer energi efter att de har börjat med dagliga intag av L-serin.

Många människor upplever följande fördelar:

 • Bättre sömn
 • Bättre minne
 • Bättre koncentration
 • Bättre kognitiva färdigheter

Vissa personer upplever att de har ökad huvudvärk vid intag av L-serin. Huvudvärken försvinner när minskar på intaget av L-serin.

Rekommenderat intag:

Eftersom L-serin produceras naturligt i kroppen finns inget specifikt rekommenderat intag. Om du inte har en specifik diagnos och äter en har hälsosamma kostvanor så behöver du inte ta L-serin som ett kosttillskott.

Det svenska livsmedelsverket har inte hittat några negativa hälsoeffekter i samband med dagliga intag på 50–1750 mg per dag. Varken för barn (10–14), ungdomar (14–18) eller för vuxna (över 18 år).

L-serin produceras naturligt i kroppen.

Sammanfattning:

L-serin är en icke-essentiell aminosyra som har flera viktiga roller i människokroppen.

Några av dessa funktioner är att det bidrar till underhållet av kognitiva förmågor och samt hjälper vårt immunsystem. Dessutom kan det hjälpa till och minska utvecklingen av hjärnsjukdomar, såsom demens.

Det är ytterst sällsynt att man har en brist på L-serin då våra kroppar producerar det själv. Om du har en hälsosam kosthållning som inkluderar protein, behövs du i regel inte är något kosttillskott.

Om du äter medicin eller har någon form av medicinsk diagnos ska du vara försiktig med intag av kosttillskott.