Vad är Mandelmjöl? Fördelar och Nackdelar

Vad är Mandelmjöl?

Det kan finnas en rad olika anledningar till varför du vill sluta använda vetemjöl och andra spannmålsprodukter.

Det kan bero på glutenintolerans, sjukdomen celiaki, eller kanske bara vara en önskan att äta färre kolhydrater.

Av de här orsakerna väljer många bort bakverk. Är det här den enda sättet att lösa det hela?

Lyckligtvis inte. Det finns nämligen andra typer av mjöl som är lämpliga för bakning och matlagning. Ett av dessa är mandelmjöl, som också är glutenfritt.

Vad är mandelmjöl?

Mandelmjöl finns ursprungligen i två skilda sorter. En av dem är en biprodukt av produktionen av mandelolja. De mandlar som blir över mals och används som mandelmjöl.

Skillnaden mellan mandelmjöl och malda mandlar är helt enkelt skalet. Skalet innehåller en betydande del av de fördelaktiga näringsämnena och kalorierna. Det är också betydelsefullt på vilket sätt mandlarna blir malda. Det kan vara väldigt olika, varierar ofta också längs samma produktlinje och ibland kan man även notera olikheter i samma förpackning.

Sammanfattning:

Man kan alltså säga att mandelmjöl är gjord på skalade mandlar som malts och siktats till ett fint mjöl.

Näringsvärdet varierar väsentligt beroende på hur mandelmjölet har framtagits:

Näringsvärde per 100 g:

Siktat mandelmjöl

Vanliga mandlar

Protein

36g

20g

Fett

12g

55g

Kolhydrater

4g

7g

Då mandlarna är i mjölkonsistens får de en annan smak och de beter sig helt annorlunda när de används i bakverk. Avoljat mandelmjöl är mycket torrt och absorberar mycket vätska när degen knådas. Ta ett recept på äppelpaj till exempel, det är nästan gjort för avoljat mandelmjöl. Med malda mandlar blir degen för fuktig för kakan. Men med några justeringar kommer går det nog, men resultatet kan fortfarande bli för luftigt och mjukt.

Denna luftig- och fuktighet, orsakad av fettet som fortfarande återfinns i vanliga mandlar, kan vara nånting positivt när man bakar pannkakor.

Man kan inte säga att den ena mandelmjölsvarianten alltid är bäst. De är olika ingredienser och bådadera har sina positiva egenskaper: pannkakor gjorda på mandelmjöl ger en kraftfull mandelsmak.

Naturligtvis är det möjligt att ta fram mjöl med andra typer av nötter, men mandelmjöl verkar vara det vanligaste. Detta beror mycket på tillgången (priset), men också på att andra nötter ger en stark smak (t.ex. hasselnötter), vilket gör dem mindre användbara generellt sätt.

Kan du baka med mandelmjöl?

Du kan köpa mandelmjöl i din lokala mataffär, hälsoaffär eller på nätet. När man köper mandelmjöl, borde det egentligen bara innehålla en ingrediens, mandel. När man tillsätter mandelmjöl i bakverk gör det dem mer fuktiga och samtidigt får de även en god och näringsrik smak. Bakade varor gjorda på mandelmjöl har en tendens att ha en hög kalorihalt.

Mandelkakor, mandelmuffins, mandelbröd...listan kan göras lång på allt du kan tillverka med mandelmjöl. Det används främst i bakverk, men kan också användas för att ersätta brödsmulor för att göra en kycklingrätt hälsosammare. Det går också bra att använda för att panera fisk.

Mandelmjöl kan typiskt ersätta vetemjöl i ett recept. Men om du ersätter vetemjöl med mandelmjöl, kom ihåg att du förmodligen behöver extra ägg eller annat bindemedel för att receptet ska lyckas. Tänk också på att ditt slutresultat blir plattare när du använder mandelmjöl istället för vete.

När du använder mandelmjöl i bakning, låt inte konsistensen oroa dig. Degar med mandelmjöl är oftast tjockare än degar med vetemjöl eller med andra glutenfria mjölsorter. Motstå frestelsen att tillsätta mer vätska i degen, annars kommer du antagligen få en slutprodukt som inte är helt genomstekt. Det lönar sig inte att slösa bort värdefullt mjöl.

Om du bakar en tårta är mandelmjöl det bästa valet för en lätt och luftig textur. Men om ditt recept är mer förlåtande (som brownies eller kakor) spelar det ingen roll om du väljer mandel- eller vetemjöl.

Om du tror att du bara kan ersätta mandelmjöl med kokosmjöl eller vice versa, bör du också veta att kokosmjöl suger upp mycket mer fukt än mandelmjöl. Så när man använder kokosmjöl behöver receptet mer våta ingredienser i allmänhet för att förhindra en torr slutprodukt. Medan kokosmjöl har en mer neutral, lätt söt karaktär, smakar mandelmjöl precis som det som det är: mandel. Mandelsmaken kan också vara ett gott och intressant tillägg i olika typer av recept.

Det är bäst att lagra mandelmjöl i kylskåpet för att upprätthålla färskheten mellan användningarna.

Var hittar du mandelmjöl?

Det finns många online butiker som erbjuder avoljat mandelmjöl. En av dem är Meny, som säljer mandelmjöl av hög kvalitet och har effektiv leverans som jag själv har goda erfarenheter av. De har också andra sorters nötmjöl.

Man kan själv producera mandelmjöl för bakning. Det går enkelt att utföras i vilket kök som helst: häll endast råa mandlar i en mixer och mixa dem. Resultatet blir fint mjöl, som också klumpar sig. Det här beror på fettinnehållet hos de råa mandlarna.

Om du låter bli att skala mandlarna får du mer näringsämnen. Det är också viktigt att  hantera mandel skalet försiktigt. Ifall skalet inte mixas ordentligt kan det hända att det  dyker upp mellan dina tänder. Naturligtvis finns mandelmjöl också i de flesta butiker, men det går sällan att jämföra priset med priset på hela mandlar.

Mandelmjöl är bättre för blodsockret

Livsmedel gjorda på raffinerat vete har en hög konsistens av kolhydrater, men innehåller lite fett och fibrer.

Detta kan orsaka höga blodsockernivåer, följt av snabba fall, vilket kan göra dig trött, hungrig och sugen på livsmedel med mycket socker och kalorier.

Mandelmjöl å andra sidan har en låg nivå kolhydrater, men istället höga halter av hälsosamma fetter och fibrer.

Dessa egenskaper ger det ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att sockret går långsamt  ut i blodet och ger energi med långvarig verkan.

Som nämnts ovan innehåller mandelmjöl en anmärkningsvärd hög mängd magnesium - ett mineral som kroppen behöver på många sätt. Mandelmjöl hjälper också till att så att blodsockret hålls under kontroll.

Det uppskattas att mellan 25-38% av personer med typ 2-diabetes har magnesiumbrist. Genom att korrigera detta genom kost eller kosttillskott kan man sänka blodsockret och förbättra insulinets funktion.

I själva verket kan mandelmjöl hjälpa till att förbättra insulinets funktionen även för personer utan typ 2-diabetes som antingen har låga magnesiumnivåer eller är överviktiga.

Detta kan innebära att mandlar med låga glykemiska egenskaper och högt magnesiuminnehåll kan bidra till att kontrollera blodsockernivån hos människor med (eller utan) typ 2 diabetes.

Sammanfattning:

Mandelmjöl kan vara bättre än vanligt mjöl för ditt blodsocker eftersom det har ett lågt glykemiskt index och är rikt på magnesium.

Mandelmjöl är glutenfritt

Vetemjöl innehåller ett protein som heter gluten. Det hjälper degen så att det hålls elastisk och så att den kan fånga upp luft under bakning, så att blir resultatet blir fluffigt och mjukt.

Människor som har celiaki eller veteintolerans kan inte äta mat med gluten eftersom deras kropp ser det som skadligt.

För dessa individer producerar kroppen ett autoimmunt försvar för att avlägsna gluten från kroppen.

Detta svar resulterar i skador på tarmen och kan orsaka symtom som uppsvällning, diarré, viktminskning, utslag och trötthet.

Lyckligtvis är mandelmjöl både vetefritt och glutenfritt, vilket gör det till ett bra alternativ för bakning för dem som inte tolererar vete eller gluten.

Ändå är det fortfarande viktigt att kontrollera förpackningen på mandelmjölet du köper. Trots att mandlar är naturligt glutenfria kan vissa produkter innehålla gluten.

Sammanfattning:

Mandelmjöl är naturligt glutenfritt, vilket gör det till ett bra alternativ till vetemjöl för dem som lider av celiaki eller en veteintolerans.

Potentiella biverkningar av mandelmjöl

Om din kropp inte van att bearbeta stora mängder av fibrer kan mandelmjöl orsaka orolig och/eller uppblåst mage. Om du följer en låg-FODMAP-diet innehåller mandelmjöl en måttlig mängd FODMAPs, så det rekommenderas då att begränsa mängderna vid måltiderna.

Om du är allergisk mot mandel bör du naturligtvis absolut undvika mandelmjöl, mjöl och alla produkter som innehåller något av detta. En mandelallergi är vanligtvis en del av en allmän nötallergi, som inkluderar cashewnötter, valnötter, paranöt och andra nötsorter.

Slutsats:

Mandelmjöl är ett utomordentligt alternativ till vetemjöl.

Det är oerhört näringsrikt och ger många potentiella hälsoeffekter, inklusive minskad risk för hjärtsjukdom och förbättrad blodsockerkontroll.

Mandelmjöl är också glutenfritt, vilket gör det till ett bra alternativ för personer med celiaki eller veteintolerans.

Om du letar efter ett mjöl rikt på näringsämnen är mandelmjöl ett bra val.