Vad är MCT-olja? Erfarenheter, fördelar och fakta

Vad är MCT-olja

MCT-olja, vilket är förkortningen för Medium Chain Triglycerides, är ett kosttillskott med en rad hälsofördelar. Till skillnad från kokosolja ger inte bara MCT-olja förnybar energi, men det har också rad hälsofördelar. Det är också ett mycket bra alternativ för dig som lider av matintolerans.

Men vad är skillnaden mellan MCT-olja och kokosolja?

Kokosolja är en bra källa till nyttigt fett och innehåller även mättade fettsyror (MCT). Skillnaden är dock att MCT-oljan är mycket starkare och en bättre källa till två specifika medel fettsyror - Kaprinsyra och Kaprylsyra. Dessa syror gör att oljan absorberas snabbare, smälter snabbare och tillför en bättre energi i kroppen.

Så om du vill ha friska fettsyror och laurinsyra för att främja immunsystemet, använd då kokosolja. Men om du vill ha snabb, förnybar energi är MCT det bästa valet.

Vad är MCT?

MCT (medel haltiga fettsyror) är en specifik, fördelaktig fettsyra som kräver minimalt arbete från levern för att omvandlas till keton bränsle. Ketoner är en av hjärnans två primära källor till bränsle, och tillika en viktig källa till ATP-energi för kroppen. ATP-energi är vad som tillåter varje muskel att röra sig i kroppen. Du har kanske hört talas om ketogen dieten, vilket är en typ av diet som hjälper kroppen att gå på ketoner (från fett) istället för glykogen (från kolhydrater). Detta tillstånd kallas ketos. För någon person på en ketogen eller låg kolhydrats diet är MCT rent guld! Men du behöver inte gå helt "keto" för att njuta av fördelarna med ketoner.

Medel haltiga- vs korta fettsyror

Alla fettsyror består av kol eller väte, men varierar i mängd. Kortfattat har fettsyror 5 eller färre kolatomer, mellan fettsyror har 6-12 och långa fettsyror har mer än 12.

MCT anses vara lättsmält och innehåller många hälsosamma fettsyror och i stället för att metaboliseras genom matsmältning som mycket annan mat, bearbetas dessa fettsyror genom levern. MCT ger därför snabb och förnybar energi och absorberas lätt av kroppen.

MCT-olja kan också vara en kombination av en eller flera av dessa former av fettsyror och extraheras vanligtvis från kokosnöt eller palmolja, som båda är naturligt rika källor. Dessa fettsyror finns också i bröstmjölk, getmjölk, ost, smör och andra typer av mejeriprodukter.

Oavsett vilken källa du får från MCT, finns det en rad hälsofördelar:

MCT hälsofördelar:

1. Förnybar energi

Eftersom medel fettsyror är medelstora, smälter dom lätt och absorberas i kroppen.

Det betyder att dom är en långvarig energikälla. Perfekt för sömniga morgnar, långa dagar, träning och hektiska scheman.

Dess energiboost är också utmärkt för idrottare och bodybuilders, eller för den som behöver en kickstart på den dagliga träningen.

2. Fantastisk för den som lider av matintolerans

MCT-olja är helt utan mjölk, socker, laktos, vete, jäst och gluten.

OBS! Var försiktig dock, eftersom MCT-olja är helt utan artificiella smaker, färgämnen eller konserveringsmedel.

MCT-olja är därför en fantastisk energikälla som de flesta bör tåla. Men om du har några problem rekommenderar vi att du pratar med en nutritionist eller med din läkare.

3. Viktminskning

MCTs hjälper till att stimulera vad som kallas termogenes, vilket är produktion av värme i kroppen genom förbränning av mat. MCT-olja bidrar nämligen till att producera stora mängder termogenes, vilket hjälper dig att förbränna maten snabbare. Dessutom hjälper MCT till med att kontrollera och begränsa aptiten, samt minskar svettningar.

4. Immunsystemet

Dom antibakteriella funktionerna som återfinns hos MCT är mycket fördelaktiga för immunsystemet. Friska fettsyror är viktiga för ett väl fungerande immunsystem och eftersom MCTs lätt smälter i kroppen, kan det vara ett bra alternativ för dom som har problem med att äta andra livsmedel som innehåller fett.

5. Bättre hjärnfunktion

MCT är inte bara viktigt för den som vill gå ner i vikt eller för den som behöver mer energi, men de kan också användas för andra funktioner i kroppen, som t.ex att främja hjärnans funktion. Enligt en studie upptäcktes det att intaget av MCT-olja hjälper människor med deras minne, samt hjälper dom som lider av alzheimers.

Sammanfattning:

MCT-olja är en bra energikälla för både kropp och hjärna. Med en snabbare förbränningsprocess av kolhydrater är det ett bra sätt att förbättra din prestation eller hjälpa dig med att starta en ny diet plan.

Hur man lägger till MCT-olja i din kost

Vissa människor intar även MCT-olja dagligen som ett tillskott direkt på en sked eller blandat i en drink. MCT-oljan har ingen smak eller lukt, så det är därför ett bra alternativ om du vill öka ditt intag snabbt. Men var försiktig - en liten mängd varar lång tid. Man bör börja med en halv tesked och gradvis arbeta sig upp till 1 matsked.

Här är några enkla tips:

  • Tillsätt i träningsshaken eller i frukostsmoothien.
  • Använd som salladsdressing.
  • Blanda det i morgonkaffet, även kallat bulletproof kaffe.

Vårt tips:

Var inte rädd för att hälla lite MCT-olja över mat som sushi. Häll det över sushi på samma sätt som du häller salladsdressing över en sallad.

Kan jag använda MCT-olja i matlagning?

MCT-olja i matlagning

Eftersom MCT innehåller mättade fettsyror är de väldigt stabila, så du kan enkelt använda det i matlagning. Emellertid kan kokpunkten vid MCTer vara lägre än vid andra ätliga oljor och det innehåller inte samma nivåer av antioxidanter som skyddar oljan under uppvärmning som i andra oljor (såsom kokosnötolja, smör, smörolja, och olivolja). Därför rekommenderar vi att du använder MCT i smoothie eller i andra drycker, eller tillsätt det i bakverk, salladsdressingar eller i varm mat efter uppvärmning.

Naturliga livsmedel som innehåller MCT

Hittills är det helt uppenbart att MCTs i sig är något du vill ha i din diet. Men vad är den bästa källan av det?

Du kan få MCT från flera naturliga livsmedel. Här är en lista över MCT i mat, med procent av MCT (källa):

• Kokosolja: 15%

• Palmolja: 7,9%

• Ost (om du inte är laktosintolerant): 7,3%

• Smör: 6,8%

• Mjölk: 6,9%

• Yoghurt: 6,6%

Men du kan också få i dig MCT från speciellt koncentrerade MCT oljor, som är mycket mer koncentrerade (består nästan uteslutande av MCT).

Är MCT olja farlig?

MCT-oljan anses generellt vara säkra. Detta innebär att oljans intag sannolikt inte medför någon större risk eller fara för din hälsa.

Var dock försiktig om du har kolesterol problem - särskilt med höga triglyceridnivåer, eftersom MCT innehåller triglycerider så kan för mycket av det i blodet påverka ditt hjärta.

När det gäller biverkningar är det också känt att MCT-oljor kan orsaka magproblem. När du tar MCT kan du uppleva följande biverkningar:

  • Diarré
  • Illamående
  • Kramper i magen
  • Uppblåsthet

Det kan hjälpa till att minska risken för biverkningar om du börjar ta MCT-olja i små doser. Det hjälper din kropp att vänja sig, så att du gradvis kan bygga upp till en önskvärd dos. Att ta oljan med mat kan också hjälpa dig med dessa problem.

Vem ska använda MCT olja?

Användning av MCT olja är mycket effektivt för dem som kämpar med dålig kognitiv hälsa, låga energinivåer, matsmältningsbesvär, fetma, hormonella instabilitet, låg förbränning, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammation.

MCT-olja förbättrar också hjärnans funktion och idrottarnas fysiska prestation såväl som den allmänna befolkningen.

Är MCT-olja bra för miljön?

bra för miljön

Koncentrerad MCT-olja extraheras ofta från "en kombination av kokosfett och palmolja". Personligen är jag alltid på jakt efter MCT-oljor från kokosolja eller från en hållbar och regnskog vänlig palmolja, eftersom palmoljeindustrin är ansvarig för avskogning av regnskogen. Flera tusen hektar av regnskog förstörs varje år för att ge plats åt palmoljeproduktion. Detta har också tvingat många djurarter från sin naturliga miljö och är således ett stort hot mot arter som orangutangen och Sumatratigern som båda är på väg att bli utrotade.

Storskalig produktion av palm grödor i dessa områden har också tvingat folk från sina hem och förstört deras enda försörjning (många livnär sig på regnskogen när det kommer till livsmedel och resurser).

Läs mer om palmolja och hur man rädda regnskogen.

Slutsats:

MCT är inte en mirakelprodukt. Det har dock visat sig att MCT-olja är anti-fett främjande och kan hjälpa till med viktminskning. Och om du är väldigt intresserad av MCTs, är det enkelt att testa MCT-olja i din dagliga diet för att se om det kan hjälpa dig eller inte.

Å andra sidan finns det naturliga livsmedel som innehåller MCT med ytterligare fördelar (andra friska fettsyror) som ren MCT-oljan inte kan erbjuda. Och vissa människor tycker i allmänhet att det är bättre att få näringsämnen från obehandlad mat, istället för att vara beroende av att ta tillskott. Det finns inget korrekt svar här; Det handlar helt enkelt bara om vad som fungerar för dig - och nu har du informationen för att kunna bestämma själv.