Vad är Moringa? 10 hälsofördelar, användningsområden och biverkningar

Moringa har använts i tusentals år i Asien för medicinska och helande ändamål. Dock är det först under dom senaste åren som modern forskning har öppnat ögonen för "mirakelträdet Moringa" och bekräftat många av de hälsofördelar som traditionell folkmedicin har känt till i årtusenden.

Moringa kallas ofta för "multivitamin i naturlig form". 

Fullpackad med antioxidanter, proteiner och alla nio essentiella aminosyror.

I 100 gram torkad Moringa finns det, till exempel, två gånger så mycket protein som i 100 gram yoghurt och tre gånger så mycket C-vitamin som i 100 gram apelsin.

Time Magazine har redan utsett Moringa till årets supermat och förutspår att det blir nästa Quinoa.

Vad är moringa?

Moringa-i Himalaya

Moringa är ett träd som ursprungligen härrör från Himalaya. Den har det som absolut bäst i torra miljöer där de flesta andra växter inte kan överleva, till exempel i Darfur och södra Etiopien. Man tror att det finns åtminstone ett dussin olika sorter av Moringa träd, men Moringa Oleifera är den allra vanligaste. 

Moringa träd har använts inom Indisk medicin i över 5000 år och det finns bevis som tyder på att även har utnyttjats av de gamla Grekerna, Romarna och Egyptierna.

I Filippinerna kallar de det för "mamma bästa vän". I Senegal är det "trädet som aldrig dör". Andra namn som också används är "mirakel träd" eller "livets träd". Moringa kallas också "pepparrot" på grund av dess kryddiga och lite starka smak.

Alla delar av Moringaträdet är ätbara. Fröna, blommorna och bladen kan användas som livsmedel, medan bark, rötter, armar och resten av trädet används ofta som medicin. Bladen kan ätas antingen råa i sallader eller blandas i drycker.

Moringa-trädet växer utomordentligt snabbt. Redan det första året kan det nå en höjd på upp till 8 meter, nästan helt utan vatten och gödsel.

10 hälsofördelar med Moringa

Även fast modern vetenskap endast har upptäckt Moringas många positiva hälsoeffekter på senare tid har den använts i folkmedicin i över 5000 år. Till exempel, i det ayurvediska hälsosystemet används det som ett botemedel eller förebyggande mot omkring 300 sjukdomar.

Över 1300 studier, artiklar och rapporter har publicerats om Moringas många hälsofördelar. Hittills har modern forskning bara undersökt en bråkdel av dom många påstådda hälsofördelarna.

Här är hälsofördelar som har ganska bra vetenskapliga beläggningar: 

 

1. Moringa är fullpackad med näringsämnen 

Moringa är fullpackad med näringsämnen

Moringa har kallats "ett multivitamin i naturlig form". Bladen är särskilt värdefulla när det gäller näringsinnehåll och är full av vitaminer, mineraler, proteiner, växtnäringsämnen och mycket mer.

I 100 gram torkad Moringa hittar du: 

- 9 gånger mer protein än i yoghurt.

- 10 gånger mer A-vitamin än i morötter

- 17 gånger mer kalcium än i mjölk

- 15 gånger mer kalium än i bananer

- 12 gånger mer C-vitamin än i apelsiner

2. Moringa är rik på antioxidanter

Det finns en rad med anledningar till varför vi bör få i oss tillräckligt med antioxidanter, men det viktigaste är att det skyddar kroppen mot så kallade "fria radikaler". I kroppens ämnesomsättning produceras alltid små mängder skadliga ämnen. Antioxidanter fungerar som kroppens försvarare mot dessa skadliga ämnen.

Höga halter av fria radikaler orsakar oxidativ stress, vilket kan bidra till en rad kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

En mängd antioxidanter har hittats Moringa bladen, inklusive C-vitamin, betakaroten, quercetin (som kan hjälpa till att sänka blodtrycket) och klorogensyra (som kan bidra till måttliga blodsockernivåer efter måltider). 

Faktum är att en studie utförd på kvinnor visade att sju gram Moringapulver varje dag i tre månader ledde till en signifikant ökad mängd av antioxidanter i blodet.

3. Moringa kan sänka blodsockernivån 

Högt blodsocker kan vara ett allvarligt hälsoproblem och är den främsta orsaken till diabetes. Med tiden ökar högt blodsocker risken för många allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdom. Av detta skäl är det viktigt att hålla blodsockret på hälsosamma nivåer.

Flera studier har visat att moringa kan bidra till att sänka blodsockernivån. De flesta bevisen är dock baserade på djurförsök, men två studier på människor har gjorts.

I den första studien deltog 30 kvinnor. De tog sju gram moringapulver varje dag i tre månader. Som ett resultat av detta minskade blodsockernivån med 13,5 procent.

I en annan studie med sex diabetespatienter fann man att genom att tillsätta 50 gram moringa till en måltid så minskade blodsockerhöjningar med hela 21 procent.

4. Moringa kan sänka kolesterol 

Ju högre kolesterol, desto större är risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Totalt åtta av tio män och sex av tio medelålders kvinnor har kolesterolnivåer över vad som är det rekommenderade värdet. 

Både djur och mänskliga studier har visat att Moringa har kolesterolsänkande egenskaper. En djurstudie visade att effekterna var jämförbara med det kolesterolsänkande läkemedlet Simvastatin. 

5. Moringa skyddar levern 

Moringa innehåller en stor mängd av polyfenoler, vilket skyddar levern från skador. 

Moringa kan också minska leverskador och fibros, samt omvandla oxidering i levern. Moringaolja kan också återställa leverenzymer till normala nivåer, minska oxidativ stress och öka proteinhalten i levern. 

6. Moringa förbättrar sårläkning

Moringa kan minska tiden såret behöver för att sluta blöda, vilket innebär att det minskar den tid det tar för skärsår, skrapsår eller andra sorters sår för att sluta blöda. 

7. Moringa ger dig mer energi

Vår kropp har ett ständigt behov av energi. Energikraven är vanligtvis uppfyllda av maten vi äter, men när vi blir äldre utsätts kroppen för mer cellulär skada. Det gör oss trötta och avslappnade. Vi förlitar oss ofta på kaffe, Coca-Cola eller diverse energidrycker, men de ger bara en kortsiktig effekt. Dessutom tenderar vi att behöva ständigt ökade doser av sådana preparat för att uppnå samma effekt.

Moringa innehåller antioxidanter som minskar cellskador. Det innehåller också en stor mängder vitaminer, mineraler och allra viktigaste, alla nödvändiga aminosyror som krävs för reparation och regeneration av vävnader. Denna näringsrika och hälsosamma mat kan därför ge en bestående energiboost. 

8. Moringa motverkar sömnlöshet

sömnlöshet

Moringa är ett välkänt tillskott som förbättrar sömnen. En bidragande faktor till detta är aminosyran Tryptofan som Moringa är fullpackad med. Tryptofan kan snabbt omvandlas till ämnena Melatonin och Serotonin. Båda ämnen är snälla mot hjärnan och kan hjälpa till att förebygga sömnlöshet. Serotonin och Melatonin hjälper också till att hantera vår dagliga dygnscykel. De är också viktiga för ett bra humör och för att motverka depression. 

Vitamin B6 är också nödvändigt vid Serotoninproduktion och Moringa är också väldigt rik på det. 

9. Moringa kan förhindra håravfall 

Förlorar du mycket hår? Det kan bero på att du har låga nivåer av Vitamin-B6, Biotin och Folsyra. Dessa näringsämnen, tillsammans med E-vitamin, är avgörande för att stoppa håravfall och öka blodcirkulationen till hårsäckarna.

På grund av dess höga koncentrationer av Vitaminer (A, E och B) och mineraler (zink och kiseldioxid) kan Moringa stimulera din naturliga hårväxt och förhindra håravfall samt mjäll.

Jämfört med syntetiska Vitaminer och kosttillskott absorberas även Moringa bladen lätt. Det ger därför ett hälsosamt och glänsande hår.

10. Moringa tar hand om huden 

tar hand om huden

Modemagasinet Vogue har beskrivit Moringa som "omdefinierad skönhet från insidan" eftersom den är fylld med vitaminer som huden älskar.

A-Vitamin är avgörande för en hälsosam och strålande hud. E-Vitamin skyddar celler från oxidativ stress som hjälper till att bekämpa tecken på åldrande.

Moringa har också ett av de högsta antioxidant innehållen av alla sorters mat. Antioxidanter är viktiga för att skydda, reparera och förebygga cellskador och minimera åldrandet av huden på lång sikt. De bidrar därför till att motverka oxidativ stress och effekterna av fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som orsakar torrhet, rynkor och tidig åldrande av huden

Är Moringa farligt? 

Bladen av moringa träd anses allmänt vara säkra, även i större doser än normalt.

Det finns emellertid vissa kontroverser angående rötterna och kvistarna, och deras potentiellt skadliga effekter hos kvinnor. Det hävdas att dessa delar av växten inte bara kan fungera som ett preventivmedel (tillfälligt eller permanent), men också leda till aborter och andra problem (källa).

Under graviditeten eller när du ammar, är det bäst att undvika Moringa extrakt, Moringarot eller höga doser av kosttillskott, eftersom det inte har gjorts tillräckligt med forskning för att bevisa att det är helt säkert. 

Det finns också en annan nackdel som bör nämnas: Moringa löv kan innehålla höga halter av antinutrienter, vilket kan minska absorptionen av mineraler och protein.

Vid förtäring av stora mängder kan Moringa även orsaka matsmältningsbesvär. Därför bör man vara försiktig i början och bara ta en halv tesked per dag.

Hur man inkluderar Moringa i vardagen 

Om du har ett moringa träd i trädgården kan du använda de färska bladen i dina måltider. De har en smak som liknar rädisa. Använd dem i en sallad eller blanda dem i en smoothie.

Dock är det få av oss som har ett moringa träd stående i trädgården. På grund av den långa transporttid som behövs för att transportera Moringa träden från antingen Afrika eller Asien (där det används mest) till Sverige, säljs den vanligtvis i pulver- eller kapselform vilket förlänger dess hållbarhet.

Att använda moringa i pulverform är mycket lätt. Blanda bara 1-2 teskedar (eller en halv tesked om du precis har börjat) i vad du vill. Du kan nästan tänka på det som en super mat krydda!

En tydlig favorit är att blanda moringa med äppeljuice, men du kan också blanda det i sallader, ägg eller pasta. Eller så kan du använda det när du bakar bröd, muffins eller kakor. Till middag kan du använda den i såser.

Det är också möjligt att ta Moringa med hjälp av kapslar. Det är särskilt användbart för dom som inte är så förtjust i smaken av pulvret. Kapslar är också lätta att bära med sig när du reser eller är borta.

Moringa har faktiskt en överraskande trevlig smak och därför har livsmedelsindustrin varit snabba med att inkludera moringa i pressad juice och andra hälsosamma snacks. Det förväntas också att Moringa kommer in i skönhetsprodukter under det kommande åren, så om du undrar om du ska införa supermaten i din livsstil, bör du inte vänta längre.

Flödet av Moringa-produkter på marknaden har skjutit i höjden på senaste åren. Moringa, som var nästan okänt för bara några år sedan, är nu mer trendigt än många andra populära hälsokostprodukter. 

Kommersiellt finns det nu mängder av Moringa-produkter. Allt från grönsaker, te, livsmedelstillsatser, matlagnings- och massageoljor, djurfoder, växt gödselmedel, vattenreningsprodukter, och mycket mycket mer. Det är därför inte svårt och hitta detta blomstrande erbjudande online.

Slutsats:

Moringa är ett indiskt träd som har använts i traditionell medicin under en mycket lång tid. Det har använts för att behandla olika sjukdomar former, men endast några få hälsopåståenden har studerats vetenskapligt. 

Moringa har nästan något magiskt omkring sig. Det kan växa astronomiskt snabbt i några av världens hårdaste klimat. Den har nästan en mirakulös förmåga att göra smutsigt vatten drickbart och gott och det har mer aktiva ingredienser än de flesta andra råvaror. Bland annat innehåller det nio gånger mer protein än yoghurt.

Moringa löv är väldigt näringsrika och bör vara särskilt fördelaktigt för människor som lider av brist på viktiga näringsämnen.