Nagelsvamp: 6 naturliga behandlingsmetoder

Nagelsvamp

1 av 10 personer kämpar med nagelsvamp som inte går att behandla och växer ständigt ut igen.

Vanlig nagel medicin ger sällan resultat och är ingen garanti för tillfredsställelse. Men oroa dig inte, det finns hopp!

Ett antal naturliga livsmedel, oljor och andra hushållsartiklar som du sannolikt redan har i din garderob har faktiskt bra fungicida effekter.

Hur vanligt är nagelsvamp?

Plågas du av konstanta nagelinfektioner? Om så är fallet är du inte ensam.

Faktum är att 1 av 10 personer med nagelsvamp (onykomykos), en svampinfektion som uppstår under naglarna, producerar missfärgade, gula och skadade naglar (källa: 1).

Även om nagelsvamp inte anses vara en allvarlig sjukdom, är det ett kroniskt tillstånd som kan vara svårt att bli av med hjälp av konventionella läkemedel (källa: 2).

Var därför säker på att du börjar bearbeta din nagelsvamp direkt efter att du upptäckt det!

Vem kan få en nagelsvamp?

Alla kan få nagelsvamp, men vanligaste är det bland äldre människor, de som utövar sport, de som bär täta skor och hos personer med nedsatt immunförsvar (källa: 2).

Hos människor med lågt immunförsvar, till exempel efter cancerbehandling, är det viktigt att konsultera en läkare så snart du märker av nagelsvampen. Detta för att försämringen av immunsystemet ökar risken för infektioner (källa: 3).

Nagelsvamp kan angripa på både fingrar och tår

Har du hårda och missfärgade tår eller naglar? Det kan bero på att du är infekterad av nagelsvamp.

Svampinfektionen förekommer framför allt under tånaglarna, men kan också förekomma under fingernaglarna.

Vanliga symptom är ett progressivt smärtsamt tillstånd som kan leda till problem med att både gå och stå upp (källa: 3).

Anledningen till att det gör så ont är för att nagelsvampen utvecklas till en infektion som rör sig från nagelns ytterkant och inåt.

Så småningom kan det vara svårt att klippa nageln eftersom att den blir hård och det blir smärtsamt.

Många går också med obehandlad nagelsvamp eftersom de inte är medvetna om att de har det. Nageln kan så småningom falla av och om du inte behandlar svampen kommer den att spridas till andra naglar (källa: 2).

Infektion och behandling av nagelsvamp

Nagelsvamp smittar inte vid kontakt med andra människor.

Du kan få infektion från simbassänger och andra heta, fuktiga ställen eller genom att använda våta och täta skor, till exempel på grund av svett.

Nagelsvamp är ändå förknippat med skam och tabu, på grund av den visuella aspekten, med hårda, gula och deformerade naglar. Det ser inte precis vackert ut!

Vanliga läkemedel kan i många fall behandla din nagelsvamp, men till vilket pris? Artificiellt tillverkade läkemedel fyllda med kemikalier kan vara en stor belastning på din kropp.

Vanliga biverkningar av dessa läkemedel kan inkludera illamående, utslag, tung andning, svullnad i ansiktet, yrsel, minskad aptit, viktökning, trötthet, feber, diarré och så vidare.

Listan är nästan oändligt lång (källa: 4).

Den goda nyheten är att du enkelt kan bota nagelsvamp med vanliga livsmedel, växter och olika kryddor.

7 naturliga behandlingsmetoder mot nagelsvamp

Nagelsvamp är omgiven av en mängd myter och tvivelaktiga råd och det kan vara svårt att skilja de fungerande kurerna från de som inte har någon effekt alls. Här är våra bästa tips!

1. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är känt för att ha många egenskaper förutom att användas i matlagning, och är kanske den mest populära kuren mot nagelsvamp.

Och det är inte utan anledning! Det kan tas både oralt och användas på utsidan av kroppen.

Till exempel, skapa ett eget helande fotbad med sex delar varmt vatten, lite äppelcidervinäger och lite salt. Ta fotbadet två gånger dagligen i en halvtimme och nagelsvampen kommer att försvinna (källa: 5)!

Du kan också försöka att dricka en tesked äppelcidervinäger varje dag (källa: 6).

Äppelcidervinäger hjälper till att återställa kroppens naturliga pH-värden. Eftersom nagelsvamp kan bero på ett onormalt pH i hud och naglar, är detta ett effektivt botemedel.

Dessutom är äppelcidervinäger känt för att stärka immunförsvaret, vilket kommer att ge nagelsvampen fattigare tillväxtförhållanden. 

Nagelsvamp skapar kontinuerligt bättre tillväxtförhållanden för sig själv, inklusive en miljö av pH-värden som orsakar svampen att blomstra.

Därför behandlar äppelcidervinäger inte bara nagelsvamp, utan också förhindrar ytterligare tillväxt av denna oönskade svamp (källa: 6).

Anledningen till detta är att äppelcidervinäger skapar en sur miljö som svampen inte kan överleva.

För att fotbadet skall vara så effektivt som möjligt, se till att du har klippt dina tånaglar nyligen och endast använder en 100% naturlig och organisk produkt.

Äppelcidervinäger är dessutom rik på enzymer som hindrar jäst bakterier och svampar från att växa (källa: 6).

Äppelcidervinäger är att föredra över vinäger.

Även om båda typerna kan behandla nagelsvamp, eftersom båda är sura lösningar, är äppelcidervinäger rikare i mineraler, vitaminer och antioxidanter än vit vinäger (källa: 8).

Det är svårt att säga något om hur lång tid det tar innan äppelcidervinägern har behandlat din nagelsvamp. Detta eftersom det beror på hur allvarlig din infektion är. Den vanliga behandlingstiden beräknas vara från några veckor till några månader.

Använd äppelcidervinäger tills din nagelsvamp har försvunnit!

2. Fotbad med eteriska oljor

Användning av flera eteriska oljor kan hjälpa dig att bli av med din oönskade nagelsvamp, inklusive tetreolja och apelsinolja (källa: 9).

Om så är fallet gör du som följande: tvätta fötterna och naglarna och torka dem. Applicera sedan organisk och naturlig olja på de drabbade områdena och låt det tränga in.

Skrubba sedan nageln med en mjuk tandborste.

Upprepa en gång om dagen tills du ser att infektionen har försvunnit. Vänligen fortsätt behandlingen i några veckor, för att förhindra att nagelsvampen återkommer.

Apelsinolja kan upplevas som starkare än tetreolja, speciellt för dem som har känslig hud eller är allergiska mot citrusfrukter.

Prova därför på ett litet område först och se om du upplever en reaktion.

Medicinska egenskaper av eteriska oljor:

Eteriska oljor har visat sig vara mycket effektivt vid behandling av dermatofyter, vilket är den vanligaste svampgruppen på människokroppen (källa: 10).

Timjanolja är också mycket effektiv mot nagelsvamp. Detta för att timjan innehåller tymol, en välkänd antiseptisk aktiv substans som dödar bakteriella infektioner och föroreningar.

En studie från 2003 undersökte huruvida tymol kunde förhindra att nagelsvampen växte och fann att den potentiellt kan ha stor effekt vid behandling (källa: 11).

En annan studie från 2016 konstaterade att eteriska oljor fungerade bra vid behandling av nagelsvamp, särskilt eftersom att de inte orsakar biverkningar eller riskerar att svampen blir resistent.

Dessutom belyser studien hur oljorna enkelt klarar av att tränga in i nageln och nå svampen under naglarna (källa: 12).

Andra eteriska oljor som kan hjälpa dig att bli av med nagelsvamp är lavendelolja och oreganoolja (källa: 13).

Med andra ord ser det ut som framtidens behandling av nagelsvamp är med hjälp av eteriska oljor.

3. Kokosolja mot nagelsvamp

Kokosolja är en annan, helt naturlig lösning på nagelsvamp.

Anledningen till detta är att kokosolja innehåller så kallad kaprylsyra, som effektivt tränger in i nagelsvampens cellväggar (källa: 14).

Det finns lite forskning om effekten av kokosolja på nagelsvamp.

Samtidigt betraktas det som effektiv rådgivning när konventionella läkemedel inte fungerar eller har biverkningar som du inte vill utsätta dig själv för (källa: 15).

Kokosolja innehåller som nämnts kaprylsyra. Men kokosolja har också antiseptiska egenskaper, såsom de ovan nämnda eteriska oljorna. Därför betraktas det som ett effektivt medel mot nagelsvamp.

Dessutom innehåller kokosolja laurinsyra och E-vitamin, vilket också tros vara en av anledningarna till att kokosolja har en antiinflammatorisk effekt (källa: 16).

Laurinsyra omvandlas till monolaurin, vilket är giftigt för svampen.

Fotbad med kokosolja

Innan du börjar applicera oljan, var noga med att ha nyligen tvättade och torra fötter.

Massera sedan kokosoljan in i nageln och över nagelbandet. Massera försiktigt och undvik att göra det för hårt.

Dessutom borde du använda kokosolja i din matlagning, för att förbättra effekten (källa: 17).

Försök att applicera kokosolja minst två gånger om dagen. Du kan också fästa ett bandage runt nageln och sova med den på (källa: 18).

Använd oraffinerad olja för bästa resultat!

4. Natrium och bakpulver mot nagelsvamp

Natrium och bakpulver, som du kanske känner igen från bakning, är också populära och naturliga medel för att behandla nagelsvamp.

Natrium och bakpulver fungerar huvudsakligen för att de skapar en negativ miljö för svampen.

Det här behandlar både nagelsvampen och förhindrar att den sprider sig till resten av dina tånaglar (källa: 19).

Bakpulver är också bakteriedödande och antiseptisk (källa 20).

Dessutom kommer bakpulver behandling att avlägsna missfärgningen av naglarna.

Dessutom kan bakpulver och läsk bekämpa infektioner i huden och förbättra kroppens naturliga försvar mot svampar (källa: 21).

Som om det inte vore tillräckligt är bakpulver också en helt naturlig deodorant, idealisk för att förhindra fotsvett.

Fotbad med bakpulver

Blanda natrium med varmt vatten och applicera det på svampinfekterade naglar.

Låt verka i några minuter för att sedan skölja och torka fötterna.

Var inte rädd om din nagel så småningom faller av. Det betyder bara att en ny färsk nager är på väg ut (källa: 22).

Du kan också använda bakpulver i dina skor, vilket vanligen är den plats där nagelsvampen först inträffade.

Svett och våta skor är ett paradis för nagelsvampen.

Se därför till att du inte blir smittad varje gång du tar på dig dina skor!

Stänk bakpulver i dina skor och på dina strumpor. Då kommer de att förbli torra och du kommer att förhindra nya fall av oönskade svamptillväxt (källa: 22).

5. Majsmjöl: Ett milt och rent alternativ

Majsmjöl är ett mer kontroversiellt och omdiskuterat läkemedel mot nagelsvamp, bland annat eftersom att det inte finns någon forskning på området (källa: 23).

Samtidigt finns det starka indikationer på att majs har en positiv effekt på behandlingen av nagelsvamp.

Det finns flera fördelar med att använda majsmjöl. Majsmjöl är ett naturligt svampdödande preparat och används därför av trädgårdsmästare för att ta bort svampar och ogräs i trädgårdar och blomsterbäddar (källa: 24).

En av anledningarna majsmjöl är så pass effektivt, verkar bero på att det bidrar till att mjuka upp de hårda naglar och avlägsna missfärgning, även om nageln är svart eller lila (källa: 25).

Majs salva mot nagelsvamp

Applicera en blandning av fint majsmjöl och varmt vatten på infekterade naglar eller gör ett fotbad och låt foten förbli i vattnet i upp till en timme (källa: 26).

Denna majs salvan fungerar också som en naturlig smärtlindring.

Det är också milt och är därför bra för dom som lider av känslig hud och allergier. Dessutom innehåller majsmjöl inga toxiner.

Det kan därför vara en bra idé att prova majs, speciellt om du kämpar med en lätt irriterad hud.

6. Förhindra nagelsvamp med probiotiska livsmedel

Många människor kämpar med nagelsvampar som inte går att behandla.

Det första du bör göra är att lägga om, eventuellt expandera din kost så det innehåller tillräckliga mängder av så kallad probiotiska livsmedel.

Probiotiska livsmedel är livsmedel med högt innehåll av bakterier som är fördelaktiga för din tarm och som sedan säkerställer en god tarmflora (källa: 27).

När kroppens tarmflora är i obalans kan nagelsvamp och andra typer av svamp lätt ta sig in i din kropp.

Bland vanliga probiotiska livsmedel hittar vi yoghurt, surkål, kokosvatten och spirulina, samt livsmedel som innehåller mycket fiber, såsom olika typer av lök, banan, tomat, sparris, valnötter och havre (källa: 28).

Eftersom probiotisk mat består av levande kulturer, attackerar de din nagelsvamp och bekämpar de bakterier som orsakar det (källa: 29).

Probiotisk mat stärker också ditt immunförsvar vilket, som tidigare nämnts, hjälper dig på vägen till full återhämtning.

Var därför säker på att äta rikliga mängder av dessa livsmedel, både för att förhindra och öka effekten av den behandling du använder mot din nagelsvamp!

Slutsats:

Nagelsvamp är ett mycket vanligt problem. Trots det törs många människor inte prata om att de lider av nagelsvamp.

Trots att det finns många läkemedel tillgängliga på marknaden, drabbas de flesta av starka och oönskade biverkningar av dessa läkemedel såsom illamående, yrsel och hjärtklappning.

Då är det bättre att vända sig till gamla huskurer mot nagelsvamp, som till exempel äppelcidervinäger, bakpulver och majsmjöl.

Bäst av allt? Du kan bota din nagelsvamp med hjälp av helt naturliga, växtbaserade medel. Och du har nog redan en hel del av produkterna i ditt köksskåp redan!