Vad är spirulina? 10 Hälsofördelar, biverkningar och användningsområden

Vad är spirulina

Spirulina är en typ av blågrön alg som har under dom senaste åren blivit mycket populär bland nordbor.

Det kallas för "super mat" på grund av dess höga näringsinnehåll och många hälsofördelar.

I den här artikeln kan du läsa om dom olika hälsofördelarna, men först, låt oss prata lite mer om vad spirulina är och hur du kan inkludera det i din kost.

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön alg som finns i sötvatten över hela världen, hela vägen från Hawaii till Kina. Det är en av de superlivsmedel som forskare har forskat mest om och det finns mer än 1200 vetenskapliga artiklar om de stora mängderna hälso- och näringsfördelar Spirulina erbjuder.

Ursprungligen konsumerades Spirulina av Aztekerna, men det blev populärt igen när NASA upptäckte att den kunde odlas i rymden och därför ätas av astronauter under långa resor!

Även om det är mest känt som en viktig ingrediens i dina gröna super drycker, kan spirulina verkligen förbättra din hälsa om du intar det dagligen.

Vem kan dra nytta av Spirulina?

Spirulina är en typ av alg som kan bearbetas till ett tillskott i pulver- eller i tablettform. Den har en hög näringsdensitet, vilket betyder att den är full av vitaminer och mineraler och är låg på kalorier. Du behöver bara inta cirka 1 tesked till 1 matsked eller 1-2 tabletter per dag.

Spirulina är också bra för vegetarianer och veganer. Varför? Därför att det är en växtbaserad källa till protein (källa). 

Samtidigt även om du inte är vegetarian eller vegan, kan du dra nytta av att använda ett Spirulina tillskott för att öka ditt dagliga intag av vitaminer och antioxidanter.

Vad gör Spirulina?

Spirulina är en alg som växer i söt- eller saltvatten och kan torkas för att sedan konsumeras. Eftersom spirulina är ett komplett protein, kan din kropp på rätt sätt absorbera aminosyrorna och omvandla dom till en mängd olika föreningar till kroppsfunktioner, såsom återuppbygga muskler och DNA (källa).

Spirulina är också en stor källa till vitaminerna B1 och B2, liksom en källa till järn. Eftersom den är rik på klorofyll är den också en stor källa till A-, C-, E- och K-vitaminer och är rik på antioxidanter (källa).

10 hälsofördelar med Spirulina

Supermat är en term som används hela tiden, men det finns bara några få livsmedel som faktiskt passar så bra i den kategorin som Spirulina gör.

Det är en näringsrik mat som också är till nytta för din hälsa på olika sätt.

Det kan vara en utmärkt källa till protein och kan också ge dig din dagliga dos av näringsämnen – vilket är någonting inte många andra livsmedel kan göra. Detta skiljer i stor utsträckning Spirulina från all annan supermat.

Det är omöjligt att ignorera hälsofördelarna eftersom de är så starka. Det är därför viktigt att förstå dem fullt ut.

Det här är den typ av tillägg som du vill lägga till din kost varje dag.

1. Världens mest näringsrika matvara

Koncentrationen av proteiner och vitaminer i Spirulina har lett många att klassificera det som "världens mest näringsrika mat". Jämfört med andra livsmedel, gram för gram, så lever det upp till sitt rykte och är en bra källa till:

Protein: Det betraktas ofta som en komplett källa till högkvalitativt protein, och jämförs oftast med ägg på grund av den höga mängden protein per gram. Spirulina-proteinet är mycket användbart och har en nettoförbrukning mellan 50 och 61%.

Vitamin B1: Detta vitamin, även känt som tiamin, krävs för matsmältningen av fett och proteiner. Det är ofta förknippat med ökad energi, ögonhälsa, hjärnfunktion och förbättrad nervfunktion.

Järn: Spirulina är en favorit för vegetarianer och veganer eftersom det är en av de bästa växtbaserade källorna till järn. Även för dom som äter kött är spirulina en mycket absorberbar typ av järn som också är mild för matsmältningssystemet.

Kalcium: Spirulina är också mycket rik på kalcium och innehåller mer än 26 gånger så mycket kalcium som mjölk.

Det innehåller också (per matsked):

Spirulina är också en stor källa av andra näringsämnen, vilket (enligt Wikipedia): "innehåller vitaminer B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B3 (nikotinamid), B-6 (pyrodoksin), B-9 (folsyra), vitamin C, vitamin D, vitamin A och vitamin E. Det är också en källa av kalium, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, selen, natrium, och zink. Spirulina innehåller ett antal pigment som även kan vara både fördelaktiga och biologiska”.

2. Reglerar blodtrycket

Ett sätt att hålla ditt höga blodtryck under kontroll är genom en hälsosam kost, motion och livsstil.

Ett annat sätt är genom att äta supermat som Spirulina.

Enligt en Mexikansk studie reducerade både män och kvinnor frekvensen av högt blodtryck genom att inta 4,5 gram spirulina varje dag. Detta på bara sex veckor och helt utan någon annan kostförändring (källa).

Dock är det självklart att det inte kommer att göra någon skillnad att äta alger medans man fortfarande äter stora mängder ohälsosam mat.

Vad du faktiskt behöver är en balanserad kost och regelbunden motion.

3. Stärker immunförsvaret

Om du har hälsoproblem och blir förkyld med jämna mellanrum kan spirulina hjälpa dig.

Resultat har visat att spirulina kan både förbättra immunsystemet och förhindra utvecklingen av virusinfektioner (källa).

Andra studier som utförts på äldre människor och djur som visat att spirulina ökar immunförsvaret (källa).

På grund av dess starka näringsämnen som polysackarider kan Spirulina öka ditt immunförsvar.

Ett annat näringsämne i spirulina, phycocyanin, är den ljusblå antioxidanten som ökar antalet vita blodkroppar i kroppen.

Det är väl känt att vita blodkroppar spelar en viktig roll i immunsystemet eftersom de producerar antikroppar som skyddar kroppen mot ovälkomna inkräktare och bakterier.

4. Förbättrar minnet och akademisk prestation

Studier visar att spirulina faktiskt förbättrar både kognitiva färdigheter och mental hälsa.

En studie utförd på 549 barn som gick i skolan som dagligen tog två gram Spirulina under en period av två månader, kunde man konstatera att akademiska prestationer förbättrades med hela 10% (Källa).

Även om det inte är säkert att Spirulina är orsaken till bättre prestanda, kan detta fortfarande vara möjligt på grund av L-tryptofan - en aminosyra som finns i Spirulina och är en av föregångare till signalsubstansen serotonin.

Spirulina har också visat sig förhindra minnesförlust genom att minska oxidativ skada (källa).

5. Spirulina har kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska effekter

Oxidativ skada kan påverka både ditt DNA och dina celler.

Denna skada kan leda till kronisk inflammation, vilket bidrar till cancer och andra sjukdomar (källa).

Spirulina är en underbar källa till antioxidanter som kan skydda din kropp mot oxidativ skada.

Den viktigaste aktiva komponenten kallas fykocyanin. Detta antioxidant väv ger också spirulina sin unika blågröna färg.

Fykocyanin kan bekämpa fria radikaler och hämma produktionen av signalerande inflammatoriska molekyler, vilket ger imponerande antioxidantiska och antiinflammatoriska effekter (källa).

Sammanfattning:

Fykocyanin är den viktigaste aktiva komponenten i spirulina. Den har kraftfulla antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper.

6. Spirulina kan ha en fördelaktig effekt vid behandling av cancer

Enligt vissa studier har Spirulina ett positivt inflytande på immunsystemet och kan därför ha en positiv effekt på cancer.

Vissa undersökningar på djur har visat att Spirulina kan ha en potentiellt skyddande effekt mot biverkningar av cellgiftsbehandling.

Nifab skriver i en rapport att dokumentationen av dessa studier är mycket begränsad och att mer forskning behövs på området.

7. Bidrar till viktminskning

Spirulinas höga proteininnehåll innebär att du kan äta denna kraftfulla växten och bli mätt och belåten.

Den har också en hög fiberhalt, vilket är en förutsättning för en bra aptit.

Med regelbundet intag av Spirulina kan du själv uppleva viktminskning (källa) på lång sikt.

Var noga med att inkludera en konsekvent och balanserad kost i ditt viktminskningsprogram och kombinera det också med träning.

En hälsosam livsstil är en förutsättning för att du ska kunna gå ner i vikt, vilket i slutändan kommer att öka din metabolism och ge dig förbättrade resultat (källa).

8. Håll huden frisk

På grund av sitt kraftfulla näringsinnehåll, som innehåller alla de åtta väsentliga aminosyrorna, står det klart att Spirulina kommer att göra din hud fantastisk, glödande och hälsosam.

Fria radikaler finns närvarande överallt och gör att din hud mår sämre.

För att hålla dessa fria radikaler borta från din hud, kan du inkludera Spirulina i din diet vilket eliminerar alla toxiner från din hud.

Detta kommer också att öka hudens ämnesomsättning, det vill säga din huds cell återvinning och läkning ökar vilket kommer att hålla din hud glödande.

Dessutom har denna kraftfulla växt antiinflammatoriska egenskaper som förhindrar hudtumörer.

Många, och särskilt de som utsätts för UVR-strålning, riskerar att utveckla hudtumörer.

En studie utförd på möss visade att dom som gavs Spirulina visade anti tumöregenskaper mot UVB-strålning i huden på grund av växtens antiinflammatoriska och antioxidantiska effekter (källa).

Sammanfattning:

Spirulina hjälper dig att hålla din hud ständigt återfuktad, fri från toxiner och ständigt glödande.

9. Minskar kronisk trötthet

Visste du att Spirulina kan hjälpa dig att bekämpa kronisk trötthet? Forskare tror att det beror på det höga innehållet av polysackarider, B-vitaminer och essentiella fettsyror som hjälper dig att hålla dig energisk. En annan mekanism som enligt ryktet bidrar till att ge dig mer energi, handlar om den prebiotiska effekten det har på friska tarmbakterier, vilket stimulerar produktionen av vitamin B6 som är känt för att frigöra energi.

Så betyder det att du kan kämpa eftermiddagsluren genom att lägga till Spirulina i din kost? Inte nödvändigtvis...

Den enda tillgängliga placebokontrollerade studien som hittills har utförts på människor har visat att trötthet nivåer inte är signifikant mellan Spirulina och placebo, trots ett dagligt intag av 3g över fyra veckor. Det hade inte heller någon effekt på kronisk trötthet.

Sammanfattning:

Trots sitt rykte finns det hittills inga bevis som tyder på att en hög nivå av Spirulina har positiva effekter på kronisk trötthet.

10. Gör din kropp glad

En annan hälsofördel av Spirulina är dess probiotiska effekt, vilket stimulerar fördelaktiga tarmfloror som laktobaciller och bifidobakterier som hjälper till att upprätthålla den rätta funktionen i din tarmkanal.

Förutom att bibehålla tarmfunktionen, desto mer fördelaktiga bakterier du har i kroppen, desto mindre utrymme finns det för skadliga bakterier som e-coli och candida (jäst).

Sammanfattning:

Ja, det verkar som att spirulina kan hjälpa din tarmhälsa!

Hur man inkluderar spirulina i vardagen

Det enklaste sättet att dra fördel av spirulina är genom att blanda det med olika livsmedel. Du kan enkelt blanda en matsked i ett glas vatten, men många tycker att den har lite skarp smak.

Ett bra sätt att tillföra spirulina till mat kan vara i en smoothie, fruktjuice, soppa eller andra livsmedel, eller till och med i din dipsås. På så sätt kan du dra fördel av dess många fördelar utan att behöva lida av smaken.

Spirulina kan tas som både pulver och kapslar. Pulver och kapslar ger samma fördelar, men kapslar tar ungefär en timme att lösa upp och är något svårare att smälta.

Vilken form du väljer beror också på vilken hälsa du vill uppnå med Spirulina. Om du letar efter en snabb energi förökning bör du välja pulver. Om du använder det för viktminskning och vill utnyttja de aptitreducerande egenskaperna, ta pulvret omedelbart före en måltid eller kapslarna en timme före måltiden.

Vi föredrar pulver snarare än piller och kapslar, eftersom pulver är vanligtvis lättare att absorbera och innehåller ofta färre bindningsmedel och utfyllnadsmedel. Speciella piller kan ibland vara svåra att smälta för vissa, vilket kan leda till att färre näringsämnen absorberas i kroppen.

Vissa föredrar det ena över det andra. När det gäller piller, se då till att de är pressade pulverformiga piller eller är Spirulina pulver i en vegansk kapsel helt utan tillsatser.

De flesta kunder föredrar också det råa pulvret och det verkar vara mer populärt än Spirulina i kapslar. Samtidigt är kapslarna utan tvekan lämpliga, vilket ger de specificerade mängderna av de önskade näringsämnena med få eller inga kalorier.

Sammanfattning:

Så, pulver eller kapsel? Hälsofördelarna är i stort sett densamma, men vi rekommenderar att du använder pulverform på grund av smaken. 

Har spirulina några biverkningar?

Även om spirulina generellt anses vara säkert, är det bra att veta att det potentiellt kan vara förorenat med giftiga metaller, bakterier och microcystin beroende på vart det skördas. Det är därför bäst att undersöka spirulinas ursprung i de olika produkterna innan du köper dom. Detta är för att säkerställa att de odlas under säkra förhållanden och har testats för toxiner.

Förorenad spirulina kan faktiskt orsaka leverskador, illamående, kräkningar, törst, svaghet, hjärtklappning och till och med död. Om du är en flitig användare, var medveten om dessa symtom.

Spirulina smoothie:

Det finns en mängd bra smoothie recept där ute som innehåller Spirulina som du kan också göra själv på egen hand i köket. Men det här är en mycket bra, kraftfull och grön smoothie du kan laga på 5 minuter till lunch eller som mellanmål:

Du behöver:

· 1 mogen (helst frusen) banan

· 1/3 gurka

· 2 dl kokosmjölk

· 30 g spenat / grönkål

· 1 msk Spirulina pulver

Blanda allt i en mixer. Smaka dig fram. Om du vill ha sötare eller tjockare blandar du i lite mer banan, om du vill ha det tunnare blandar du i mer kokosmjölk.

Spirulina latte:

Letar du efter en bra ersättare till kaffe? Då är en Spirulina latte något för dig! En bra hälsosam latte som ger dig naturlig energi före ditt träningspass.

Du behöver:

· 2,5 dl mandelmjölk

· 1/2 tsk Spirulina pulver

· 1 tsk honung (eller frivilligt sötningsmedel)

Koka mandelmjölk och honung, häll över det i en shaker, tillsätt Spirulina pulvret och skaka. Alternativt tillsätt alla ingredienserna i en shaker, skaka och server med is.

Spirulina guacamole

Fredagstaco? Varför inte göra din guacamole friskare och nyttigare med lite Spirulina? Det är enkelt och super nyttigt!

Du behöver:

· 2 mogna avokado

· 1/2 liten rödlök

· 1 tomat

· 1 kalk

· 1 msk Spirulina pulver

· 1 vitlöksklyfta

· 1 chili

· Salt och peppar

Blanda avokadorna i en skål och häll i Spirulina pulvret. Finhacka lök, vitlök, tomat och chili och lägg det i avokado blandningen. Smaka av med salt och peppar. 

Spirulina soppa:

Lite förkyld? Då är den hära super Spirulina soppan något för dig! Med gurkmeja, ingefära, grönkål och spenat är den en hälsobomb som kan hjälpa dig på vägen till återhämtning.

Du behöver:

· 1 msk kokosnötolja

· 1 msk finhackad ingefära

· 2 kryddnejlikor

· 2 finhackade vitlökar

· 1/2 hackad lök

· 400 g hackad spenat

· 200 g hackad grönkål

· 1 dl Spirulina

· 1 finhackad chili

· 1 matsked gurkmeja

· Lite persilja

· Lite mynta

· 1 lime

· 1 liter grönsaksbuljong

· Salt och peppar

Stek löken i kokosolja på medelhög värme i en kastrull i ungefär 10 minuter. Tillsätt sedan vitlök, ingefära, chili och gurkmeja som du steker i ytterligare några minuter innan du tillsätter spenaten, grönkålen, persiljan och myntan. Koka i ungefär 5 minuter innan du tillsätter lime, grönsaksbuljong och Spirulina.

Ta pannan av plattan och blanda alla ingredienser med en handmixer. Tillsätt salt och peppar efter smak. Toppa eventuellt med alfalfa groddar och finhackade jordnötter.

Ansiktsmask 

Som nämnts tidigare så är Spirulina full av vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan hjälpa din hud från för tidigt åldrande och oren hud. Kombinerat med honung, som är antibakteriell, fuktgivande och mjukgörande, kommer din hud att få en efterlängtad frisk boost!

Masken är lämplig för alla, men speciellt för dom som har torr och trött hud, lider av akne eller vill förebygga och bekämpa tidigt åldrande.

Tillvägagångssätt:

· Blanda 1 matsked honung med 1 matsked Spirulina pulver.

· Rengör huden noggrant innan du applicerar masken med fingrarna eller med hjälp av en ansiktsborste.

· Lämna masken på huden i 20 minuter innan du tvättar bort den med varmt vatten.

Om du behöver extra fukt kan du använda en fuktkräm efter att du har tvättat bort din mask. Använd masken en gång i veckan, men gärna inte mer än så, eftersom honung ibland kan vara lite för skadligt för huden.

Slutsats:

Spirulina är ett av de få tillskott som faktiskt förtjänar titeln "supermat".

Det är mycket näringsrikt och har många hälsofördelar, såsom minskat blodtryck och kolesterolnivåer, förstärkt immunförsvar och glukosmetabolism, samt hjälper till att bekämpa infektioner och minska allergiska symptom.

Det har också visat sig förbättra muskelstyrkan, fettförbränningen och tränings förmågan.

Därför tycker vi att det är ett perfekt tillskott för den som vill uppnå bättre hälsa, bli mer fit och äta en sundare kost.