Test av tandblekning hemma 2018

tandblekning hemma

Undersökningar visar att två av tre svenskar kämpar med sina tänder och upplever att dom är alltför ofta mer gula än vita.

Bland dom största vardagliga fienderna finns juice, kaffe, te, läsk och rött vin.

Många av dom som drömmer om att ha ett vackert leende väljer oftast att gå genom en dyr behandling hos en tandläkare.

För vissa kan detta vara det alldeles för dyrt. Därför kan tandblekning hemma vara ett billigare och bättre alternativ.

I den här artikeln har vi tittat på de fyra mest populära tandbleknings satserna på marknaden år 2018.


Olika metoder för tandblekning

Det finns många blekningsprodukter och behandlingar tillgängliga på marknaden. Vissa utförs av en tandläkare, medans andra kan köpas på apoteket eller via internet för hemanvändning. Det rätta valet för dig beror på två faktorer: hur mycket du vill spendera och hur drastiska resultat du vill ha.

Blekning tandkräm är det mest prisvärda alternativet, men det kan också slita på tänderna och långvarig användning kan orsaka känsliga tänder. Resultatet är också svagare och varar bara så länge du använder produkten (källa).

I den andra änden av spektrat finner vi ett besök hos tandläkaren som oftast görs med avancerad laserteknik. Även om detta ger ett imponerande resultat efter bara en runda, kan behandlingen kosta mer än 10.000kr (men du kan även hitta billigare alternativ utomlands). Det finns också en risk för att du kommer att sluta upp med bländande vita tänder som bara ser konstiga ut (källa).

Hur du väljer rätt blekningsset för dig

Det finns många faktorer/saker att tänka på när man letar efter ett tandblekningsset. Dom olika uppsättningarna på marknaden varierar i pris, effektivitet, smak, känslighet för tänderna och så vidare. Nedan följer några av dom viktigaste faktorerna att tänka så att du väljer den bästa metoden för just dina behov.

1. Tandblekningsmetoder

Som du kanske vet, finns det olika metoder för tandblekning. För att uppnå bästa resultatet måste du välja rätt metod. Vissa metoder är för daglig och långsiktig användning, medans andra tar ett par dagar innan du ser någon signifikant förbättring av tändernas färg.

Nedan finner du dom olika tandbleknings metoderna du kan välja mellan:

Blekningstandkräm: Detta är för daglig användning och syftet med det är att minska mängden missfärgning av tänderna från dryck, mat, rökning, etc. som sker på en daglig basis.

Blekande munsköljmedel: Förutom att avlägsna missfärgningar av tänderna dödar munsköljmedlet också bakterier. För att bibehålla den positiva effekten bör du använda den dagligen.

Gel bearbetnings remsor: Under de 30 minuterna som du har remsorna på dina tänder, bleks dina tänder med hjälp av ett tunt lager av gel.

Bettskenor för tandblekning: Många användare anser att detta är den mest effektiva metoden.

Blekning med UV-ljus: Detta är tandläkarens mest föredragna metod.

2. Pris

Vissa tandblekningsset är överraskande dyra. I allmänhet är priset direkt relaterat till den typ av tandblekning det är. Blekningskräm och gel remsor är de billigaste alternativen; men det finns även några av dom som också är dyra. Kom dock ihåg att priset inte nödvändigtvis anger hur effektiv blekning setet är.

3. Din smärtgräns

En av biverkningarna av tandblekning hos tandläkaren är smärtan och obehaget som vanligen orsakas av behandlingen. Den smärta du upplever varierar beroende på vilken metod och hur mild tandläkaren är. Tandblekning hemma kan också vara smärtsamt, men oftast mindre än en hos en tandläkare. Du kan hitta den bästa och minst smärtsamma uppsättningen för dig genom att noggrant granska recensionerna för de olika produkterna.

4. Behandlingens varaktighet

Olika tandblekningsprodukter tar olika lång tid. Innan du investerar dina pengar i ett tandblekningsset bör du först veta hur mycket tid du är villig att spender på den specifika uppsättningen. Om du vill uppnå en långvarig effekt, bör du använda blekmedel och oralt sköljmedel åtminstone en gång om dagen. Set med bettskenor tar cirka 30 till 90 minuter om dagen i cirka 3 till 5 dagar. Gel remsor å andra sidan tar ca 30 minuter om dagen i 14 dagar.

5. Smak

Tandbleknings satser smakar inte lika. Vissa är kända för att smaka så illa att användaren måste spotta ut det. Undersök därför smakerna hos de olika tandbleknings satserna så att du undviker att uppleva svåra och traumatiska möten mellan gelen och din smaklökar. Läs recensioner och du kommer att lära dig vilka bleknings satser som har en större chans att ge dig en positiv och behaglig tandbleknings upplevelse. Några geler finns även i goda smaker.

Hur fungerar tandblekning i hemmet?

Även om de enskilda komponenterna i varje uppsättning varierar, är principen bakom dem densamma: du lägger blekgel på dina tänder under en viss tid varje dag. De flesta av uppsättningarna kommer med en bettskena (ser ut som ett tandskydd) som passar dina tänder och håller gelén på plats.

Blekmedlet, som vanligtvis innehåller väteperoxid eller urea peroxid, trycker genom tandemaljen för att bleka lagret av dentin under. Dentin har naturligtvis en mörkare gul färg, vilket är varför våra tänder inte har en perfekt vit färg från början.

Vissa set kommer med accelerator vätska som du applicerar direkt på dina tänder innan du formar skenorna.

Varje uppsättning innehåller instruktioner som berättar hur mycket gel du ska använda, hur länge du ska använda det och hur ofta du ska upprepa behandlingen. Vissa kan ha olika alternativ beroende på om du vill ha kortare behandlingar på en dag eller längre. Den tid som förbrukas beror på de ingredienser som används i produkten och du bör följa tillverkarens instruktioner noggrant.

Vissa uppsättningar kommer med ytterligare funktioner eller tillbehör som gör dem snabbare, bekvämare eller enklare att använda. Premium-uppsättningar kan innehålla:

• Ett blått ljus som används för att påskynda blekningsprocessen

• Individuella förfyllda skenor för varje användning

• Färdigt uppmätta mängder gel i sprutor

• Skenor som kan formas för att bättre passa dina tänder

• En peroxidfri gel för en mer försiktig blekning av känsliga tänder

• Ytterligare blekmedel som tandpulver, blekpennor eller tandkräm

Kom ihåg att en dyrare uppsättning inte nödvändigtvis ger ett bättre resultat. Billiga tandbleknings satser kan vara lika effektiva om de används korrekt, men själva processen kan vara mindre bekväm.

Våra produktrecensioner:

#1 Dentaworks

Dentaworks är den mest effektiva tandblekning för hemmabruk i vår undersökning.

Produkten använder samma metod som en professionell tandläkare och är också 100% skonsam för emalj och tandkött.

Med denna produkt får du resultat som varar längre och är PH-neutrala. Det innebär att du kan använda produkten under en längre tid utan att skada dina tänder.

Dentaworks använder en patenterad formel som är resultatet av över tio års forskning. Detta innebär att produkten skiljer sig från dom andra produkterna i detta test.

Företaget har mycket bra kundrecensioner och erbjuder även en nöjd kund garanti vid köp.

#2 BeconfiDent

BeconfiDent har allt du behöver för att uppnå vitare tänder.

Allt du behöver göra är att applicera gelén på de skenorna och sedan ha det i munnen i 15 minuter.

Satsen innehåller en peroxidfri gel som räcker till över 20 implementeringar. Det ingår även 3 justerbara tandskenor för dina övre tänder, nedre tänder och en extra i fall du behöver en ny.

För att anpassa skenorna till dina tänder är det lämpligt att värma upp dom i varmt vatten och sedan klämma in dom i munnen för att uppnå perfekt passform.

Positivt

• Synligt resultat efter bara 30 minuter

• 5 av 5 poäng i ett test av Klikk.no

• Lätt att använda

• Inga biverkningar

Nackdelar

• Kan vara ännu effektivare

#3 Iwhite Instant

iWhite Instant kommer med 10 stycken skenor som du sätter på övre och undre delen av tänderna och låter verka i 20 minuter innan dom spolas ut. Produkten påstås ge synliga resultat efter bara fem dagars användning med 20 minuter varje gång. Detta görs i kombination med iWhite’s tandkräm och Instant Mouthwash.

#4 White Coconut Splash

White Coconut Splash är en tandblekning som innehåller kokosnötolja som i första hand är avsedd att rengöra munnen och ge en friskare andedräkt. Det är en produkt som är ansvarig för att ta bort bakterier i munnen så att eventuella föroreningar spolas bort. Den hjälper dig också att uppnå och behålla rena tänder och tandkött. Det är också en produkt som är känd för att göra dina tänder vitare. Produkten använder endast naturliga ingredienser som har bevisad effekt. Produkten kommer i ett paket som har 14 doser (räcker i två veckor).

Viktiga ingredienser:

Det här är en produkt som fungerar bra på grund av följande ingredienser:

Kokosolja - detta är avsett att hjälpa till att förebygga och behandla tand förfall genom att bekämpa skadliga bakterier och svampar. Det används också för att stärka tandköttet och leda till vitare tänder. Läs mer om kokosolja här.

Pepparmintsolja - Ansvarigt för att hjälpa dig att känna dig friskare genom att se till att dålig andedräkt reduceras.

#5 Mint Cosmetic

Mint Cosmetic är en av de senaste tandbleknings seten på marknaden. Det huvudsakliga blekmedlet är en gel innehållande 6% väteperoxid, i motsats till många andra produkter som använder karbamidperoxid. Mint Cosmetics påstår att väteperoxid bleker tänder snabbare och effektivare än karbamidperoxid.

Tyvärr är det dock sparsamt dokumenterat.

Mint Cosmetics säger att en uppsättning kommer att visa förbättring efter den första behandlingen på ungefär 30 minuter. Med 2 veckors korrekt användning påstås du kunna uppnå resultat på upp till 8 skalor.

Vi har kontrollerat produkten och det ser väldigt positivt ut. Dock finns det fortfarande många andra produkter på marknaden som är lika säkra och samtidigt levererar snabbare resultat.

Hur mäts förbättringar (före/efter)

Tändernas vithet mäts med hjälp av en färgskala. Hos tandläkaren kan du se en linje av det som ser ut som tänder i olika nyanser av vitt och gult. Tandläkare använder dessa för att kontrollera din normala tandfärg och mäta hur många nyanser av vithet du har uppnått.

De bästa hemblekning satserna brukar komma med en nyans guide som du kan hålla mot tänderna för att bedöma färgförändringen. Utan detta kan det vara svårt att mäta resultatet eftersom våra tänder kan ha olika nyanser med hjälp av olika ljus.

Många uppsättningar är markerade med ett löfte till exempel "gör tänderna 10 nyanser vitare", men i verkligheten varierar individuella resultat beroende på i vilket skick dina tänder är i.

Låt dig inte frestas att använda skenor eller andra produkter längre än vad som är avsett på förpackningen. Du kanske tror att använda dom en längre tid ger dig vitare tänder snabbare, men det kan faktiskt ge dig vita fläckar på tänderna. Det gäller också att inte överfylla skenorna med mer än vad som rekommenderat eftersom det kan läcka ut och skada andra delar av munnen.

Över blekning kan också göra så att dina tänder förlorar sin friska naturliga glans. Därför är det viktigt att istället för att sikta på att göra dom kritvita, så det är bäst att sträva efter en försiktig nyans förbättring till att börja med.

Tandblekning med LED-ljus

Om du har sett bilder på människor med en apparat pressad in i munnen som ger ut ett kusligt blått ljus, bleker dom med största sannolikhet sina tänder då.

Tandläkare har länge använt LED (från engelska: Light Emitting Diode) och UV (ultraviolett ljus) för att påskynda blekningsprocessen. Vissa set använder nu också liknande teknik för att påskynda blekningen hemma också.

Det blå ljuset själv har ingen effekt på tandblekning av tänderna, men det börjar kickstartar blekningsmedlet. Det innebär att synliga resultat kan uppnås mycket snabbare med ett LED tandblekningsset. Om du inte har mycket tid över att använda skenor varje dag, så kan du dra

nytta av att välja en uppsättning LED-lampor.

Vad ska man göra efter behandling

Hur länge resultatet varar beror på hur du tar hand om dina tänder efter blekningen.

Det enklaste sättet att hålla tänderna vita längre, är att helt enkelt undvika att de utsätts för missfärgning. Detta inkluderar att avstå eller dra ner på:

• Rökning

Te

Kaffe

• Bär

• Färgstarka såser, som t.ex tomatsås och currys

• Vin (både rött och vitt - även om vitt vin inte orsakar missfärgning kan det dock ge tänderna en mörkare nyans)

• Läsk (även sockerfria drycker kan innehålla en skadlig mängd med syre)

Se det på det här sättet: kan det ge fläckar på en vit skjorta eller filt, finns det en bra chans att det kommer att missfärga dina tänder. Dricka genom sugrör hjälper dig att hålla skadlig vätska borta från tänderna.

Blekningsprodukter gör även dina tänder tillfälligt porösa, så blekmedel har således en bättre effekt. Detta innebär också att dina tänder är mer mottagliga för missfärgning från andra källor medan blekning pågår. Därför är det en bra idé att hålla sig borta från dessa livsmedel och inte bara inte dricka det efter blekningen, men också inte under bleknings perioden. Om det är för mycket att kräva, ska du åtminstone låt bli dom produkterna några timmar efter varje blekning runda.

Dina tänder kommer också att vara vitare om du tar hand om dom (något du borde göra ändå). Detta innebär att man borstar tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använder tandtråd varje dag.

En blekning tandkräm hjälper till att avlägsna missfärgningar på dina tänder. Detta orsakar dock känsliga tänder, så försök att använda den bara två eller tre gånger i veckan.

Slutligen glöm inte att gå till tandläkaren för en regelbunden undersökning och rengöring. Dom använder mer avancerade verktyg för att avlägsna det du inte blir av med hjälp av tandborstning.