Vad är ett testosteronnivå test? 2016-11-25T14:01:28+00:00

testa nivåViktiga punkter:

Testosteron är ett könshormon som spelar en viktig roll i hälsa hos både män och kvinnor.

Din läkare kan beställa en testosteronnivå test om de misstänker att du kan ha för mycket eller för lite testosteron i kroppen.

En nivå av testosteron test är en enkel bloddragningen som inte kräver mycket förberedelse.

Ett testosterontest mäter mängden av testosteron i blodet och redovisas som nanogram per deciliter (ng / dl). Det är också känt som en testosteronnivån test.

Testosteron är ett androgen eller en könshormon som produceras av både män och kvinnor. Det spelar en roll i puberteten och fertilitet. Det påverkar också sexual lusten.

Hos män så producerar testiklarna det mesta av testosteronet. Hos kvinnor, sker oftast produktionen av testosteron i äggstockarna. Män har högre nivåer av testosteron än kvinnor. Läkarna tror att testosteron har en betydande inverkan på utvecklingen av många egenskaper, inklusive:

 • Ökad muskelmassa
 • Ökad benmassa
 • Fysisk styrka
 • Kroppshår

Men det spelar även en viktig roll som hormon hos kvinnor också, bland annat deras reproduktiva hälsa och förmågan att känna sexuell upphetsning.

Varför behöver du ta ett testosteronnivå test?

Din läkare kan beställa ett test för en mängd olika skäl.

 

Testosteron hos män

En vanlig anledning att beställa detta test är antingen tidigt eller försenad pubertet. Testet kan också vara nödvändigt om din läkare misstänker att du kan ha låga hormonnivåer. För låga nivåer av testosteron hos en man är också känt som hypogonadism.

Är testosteron terapi säkert? Ta ett djupt andetag innan du tar steget

Förstå de potentiella riskerna och överväg alternativ innan du ökar dina hormoner på obestämd tid. Miljontals amerikanska män använder receptbelagd testosterongel eller injektion för att återställa normala nivåer av manligt hormon. Den pågående läkemedels marknadsföringen lovar att behandla “lågt T” på detta sätt och kan göra att män känner sig piggare, energiska, mentalt skarpa, och fungera sexuellt. Men legitima säkerhetsproblem kvarstår. Till exempel kan vissa äldre män på testosteron möta högre hjärtrisker.

“På grund av marknadsföring, har män översvämmats med information om den potentiella nyttan med att fastställa lågt testosteron, men inte gällande de potentiella kostnaderna”, säger Dr Carl Pallais, en endokrinolog och biträdande professor i medicin vid Harvard Medical School. “Män borde vara mycket mer uppmärksam på eventuella långsiktiga komplikationer.”

Tecken på lågt testosteron

 

SINNE

 • Depression
 • Minskat självförtroende
 • Koncentrationssvårigheter
 • Sömnstörningar

KROPP

 • Sjunkande muskler och benmassa
 • Ökad kroppsfett
 • Trötthet
 • Svullna eller ömma bröst
 • Rodnad eller värmevallningar

Sexuellt

 • Lägre sexlust
 • Färre spontana erektioner
 • svårt att bibehålla erektioner

 

Låg-T boom

En kryphål i FDA: s regler tillåter läkemedels att marknadsföra att män ska prata med sin läkare om de har vissa “möjliga tecken” på testosteronbrist. “Nästan alla frågar om detta nu eftersom det direkt till konsument marknadsföring är så aggressiv”, säger Dr Michael O’Leary, en urolog vid Harvard-anslutna Brigham and Women Hospital. “Massor av män som aldrig skulle ha frågat mig om det innan har börjat göra detta när de såg annonser som säger” Känner du dig trött? ”

Bara att vara trött är inte tillräckligt för att få en testosteron recept. “General trötthet och sjukdomskänsla är ganska långt ner min lista,” säger Dr O’Leary. “Men om de har betydande symptom, måste de ha ett labbtest. Hos de flesta män är testosteron nivåerna normala.”

Om en mans testosteron ligger under det normala intervallet, finns det en god chans att han kan hamna på hormontillskott, ofta på obestämd tid. “Det är lite av en testosteron fälla,” säger Dr Pallais. “Män kan komma igång med testosteron och de mår bättre, men då är det svårt att sluta med det. Vid behandling slutar organen att producera testosteron. Män kan ofta känna en stor skillnad när de avbryter behandlingen eftersom kroppens testosteronproduktion ännu inte återhämtats. ”

Detta skulle inte spela så stor roll om vi var säkra på att långvarig hormonbehandling var säker, men vissa experter oroar sig för att låg-T terapi utsätter män till små risker som kan leda till skada över en längre tid.

 

Vilka är riskerna?

Ett relativt litet antal män upplever omedelbara biverkningar av testosteron tillskott, såsom akne, störd andning under sömnen, bröstsvullnad eller ömhet eller svullnad i vristerna. Läkare titta också efter för höga röda blodkroppar, vilket kan öka risken för koagulering.

Bevisen för långsiktiga risker är blandad. Vissa studier har funnit att män på testosteron har färre kardiovaskulära problem, som hjärtinfarkt, stroke och dödsfall från hjärtsjukdomar. Andra studier har visat en högre risk för hjärtbiverkningar. Till exempel i 2010, stoppade forskare stoppas ett testosterontest bland äldre män i en  studie när tidiga resultat visade att män på hormonbehandlingar hade märkbart fler hjärtproblem. “Hos äldre män, blir de teoretiska hjärtbiverkningarna omedelbara,” säger Dr Pallais.

https://www.youtube.com/watch?v=XSsrRw6Vh1c

Vissa läkare har också en kvardröjande oro för att testosteronbehandling kan stimulera tillväxten av prostatacancerceller. Som med de hypotetiska hjärtrisker, är bevisen blandade. Men eftersom prostatacancer är så vanligt, tenderar läkare att vara misstänksamma av förskrivning av testosteron till män som kan vara i riskzonen.

“Precis som med all behandling, finns det risker,” säger Dr O’Leary. “Jag skulle inte ge det till en man som behandlas för aktiv prostatacancer, men det är ganska säkert under noggrann övervakning för dem som behöver det.”

 

För närvarande är de långsiktiga riskerna med testosteronbehandling okända biverkingar.” Det erbjuder vissa män som känner sig dåliga en chans att må bättre, men det är en “quick fix” som kan avleda uppmärksamheten från okända långsiktiga risker. “Jag kan inte säga säkert att detta ökar risken för hjärtproblem och prostatacancer, eller att de inte gör det,” säger Dr Pallais. “Vi behöver en stor studie med flera tusen människor som vi följer under många år för att räkna ut detta.”

Så, håll dessa risker i åtanke när ni överväger testosteronbehandling. “Jag avråda ofta folk detta, särskilt om man är på gränsnivåer,” säger Dr Pallais.

En lätt energibooster

Dessa steg kan hjälpa dig att känna dig mer energisk under dagen  utan droger eller kosttillskott:

Håll takten med dig själv: Sprid ut dina aktiviteter under hela dagen.

Ta en promenad: Det ger dig en förhöjd känsla när du vanligtvis känner dig nere.

Ät smart: Ha ett mellanmål redo innehållande fibrer och lite protein mellan måltiderna.

 

Ha alltid en försiktig hållning

En stor, slutgiltig prövning för hormonbehandling av män krävs fortfarande. Tills dess bör man ha en försiktig hållning till testosteronbehandling.

 

Investera alltid i din hälsa först

Har du övervägt andra skäl till varför du kan uppleva trötthet, låg sexlust, och andra symtom som kan tillskrivas låga testosteronnivåer? Till exempel behöver du äta en balanserad, näringsrik kost? Motionerar du regelbundet? Har du sovit gott? Ta itu med dessa faktorer innan du överväger en hormonbehandling.

Om ditt sexliv inte är vad det brukade vara, har du uteslutit en relation eller psykologiska problem som skulle kunna bidra?

Om erektil dysfunktion har orsakat dig att misstänka “låg T” som den skyldige, tänk då att hjärt-kärlsjukdommar också kan orsaka erektil dysfunktion.

 

Se till att få en korrekt bedömning

Felaktiga eller feltolkade testresultat kan antingen leda till felaktigt diagnostiserande eller felbedömningar av testosteronbrist. Din nivå av testosteron bör mätas från 07:00 till 10:00, när det är på topp. Bekräfta med ett andra test en annan dag. Det kan kräva flera mätningar och noggrann tolkning för att upprätta biotillgängligt av ditt testosteron, eller mängden av hormon som kan ha effekter på kroppen. Tänk att få ytterligare ett andra utlåtande från en endokrinolog.

Efter påbörjad behandling, ha uppföljning med din läkare med jämna mellanrum för att ha testosteronkontroller och andra laboratorietester för att se till terapin inte orsakar några problem med din prostata eller blodkemi.

 

Var uppmärksam på okända risker

Se på en testosteronbehandling med försiktighet om du har hög risk för prostatacancer; har svåra urinsymptom från prostataförstoring; eller har diagnosen hjärtsjukdom, tidigare hjärtinfarkt, eller multipla riskfaktorer för hjärtproblem.

Be din läkare att förklara de olika biverkningarna för de olika formerna av testosteron metoder, såsom geler, plåster och injektioner. Och vad man ska leta efter om något går fel.

 

Se till att ha förväntningar som är realtistiska

Testosteronbehandling är inte en ungdomens källa. Det finns inga bevis för att det kommer att återställa dig till samma nivå av fysisk kondition eller sexuell funktion som under dina ungdomsår, eller att du lever längre, förebygger hjärtsjukdomar eller prostatacancer, eller förbättrar ditt minne eller mental skärpa. Sök inte terapi med dessa förväntningar i åtanke.

Om erektil funktion har varit ett problem, kanske testosteronbehandling inte är lösningen heller. I själva verket kan det öka din sexlust men samtidigt låter det dig agera vid tillfälle. Du kan också behöva medicinering eller annan behandling för att få eller bibehålla erektion.